marți, martie 2, 2021

Nu e vorba de compromisuri, dragoste necondiționată sau împărțirea trebuirilor casnice. Cheia unei relații fericite este sexul, potrivit unui studiu recent publicat în The Journal of Gerontology: Series B.

Cercetătorii au chestionat 732 de cupluri căsătorite cu vârste cuprinse între 57 și 85 de ani și au descoperit că în cazul celor care nu aveau o viață sexuală activă, nivelul de satisfacție era mai scăzut. În schimb, cei care au spus că fac mai mult sex s-au declarat mai mulțumiți de realația lor.

Această descoperire poate avea însă două explicații: fie cuplurile erau mai fericite pentru că făceau mai mult sex, fie făceau mai mult sex pentru că erau mai fericite.

Însă ce e prea mult strică. Psihologii le dau o veste proastă partenerilor care își petrec mare parte din timp împreună in pat: relația bazată pe sex se sfârșește în cel mult doi ani. ”Prin relația sexuală partenerii se raportează unul față de celălalt, iar când intensitatea acestei legături scade, cei doi nu mai au niciun punct de reper în cuplu”, explică psihologul Roxana Mischianu. Ea a adăugat că, dacă pe parteneri i-ar uni și altceva în afară de sexualitate, cum ar fi compatibilitatea valorică, atunci relația ar deveni trainică. Important este ca, pe lângă relația pătimașă să existe și alte ”punți” care să-i unească.

Sexul rămâne oricum foarte important pentru viaţa de cuplu. 10 din 13 femei sau bărbaţi care au participat la un studiu se declarau mulţumiţi de viaţa lor de cuplu doar dacă şi viaţa intimă era una de care erau mulţumiţi.

Cercetătorii au întocmit şi o listă a celor mai importante elemente pentru un cuplu fericit:

  • Viaţa sexuală a fost identificată ca foarte importantă pentru toate cuplurile,
  • Angajamentul este apreciat în cadrul unei relaţii,
  • Generozitatea
  • Atitudinea pozitivă, în special în cuplurile care au deja copii

Ultimele stiri

Parteneri