Sari la conținut

Secretul unei vieți lungi și sănătoase, descoperit în sângele centenarilor

Femeie, stil de viata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
obiceiuri după 45 de ani

De când oamenii trăiesc și mor, exploratorii au căutat o „fântână a tinereții” mitică.

Deși nimeni nu a găsit-o vreodată, experții medicali cred că au găsit indicii de longevitate mult mai aproape de noi: chiar în sângele nostru.

Noile cercetări arată că sângele persoanelor care au trăit peste 100 de ani prezintă anumite asemănări: mai exact, au niveluri mai scăzute a trei compuși cheie.

„Cei care au reușit să ajungă la a 100-a aniversare au avut tendința de a avea niveluri mai scăzute de glucoză, creatinină și acid uric începând cu vârsta de 60 de ani”, a scris în Conversation coautorul Dr. Karin Modig, profesor asociat la Karolinska Institutet din Suedia.

„Foarte puțini dintre centenari au avut un nivel de glucoză de peste 6,5 la începutul vieții sau un nivel de creatinină de peste 125”, a adăugat ea.

Nivelurile ridicate de creatinină pot indica probleme renale, iar acidul uric este legat de inflamații. Nivelurile ridicate de glucoză (sau zahăr din sânge) pot duce la diabet.

Studiul, publicat în revista GeroScience, a inclus date de la 44.000 de persoane din Suedia – născute între 1893 și 1920 – care au avut evaluări ale stării de sănătate la vârstele cuprinse între 64 și 99 de ani.

Cercetătorii au urmărit apoi aceste persoane timp de până la 35 de ani. Peste 1.224 dintre acestea (2,7%) au trăit până la vârsta de 100 de ani.

Pierderea in greutate la persoanele in varsta
Sursa FOTO: UNSPLASH

Secretul unei vieți lungi și sănătoase

Interesant este că marea majoritate (85%) a centenarilor erau femei.

Pe lângă acidul uric, glucoza și creatinina, cercetătorii au analizat nivelurile de colesterol total și fier.

„Persoanele din cele mai scăzute din cele cinci grupe în ceea ce privește nivelurile de colesterol total și fier au avut șanse mai mici de a ajunge la 100 de ani în comparație cu cele cu niveluri mai ridicate”, a scris Modig, potrivit Ny.

Studiul nu s-a oprit în a face recomandări specifice privind stilul de viață, dar indică anumiți factori și biomarkeri din sânge care pot influența longevitatea.

„Este rezonabil să credem că factori precum alimentația și consumul de alcool joacă un rol”, a scris Modig. „Urmărirea valorilor rinichilor și ficatului, precum și a glucozei și a acidului uric pe măsură ce îmbătrâniți, nu este probabil o idee rea.”

Dar, a adăugat ea, o mare parte din ceea ce înseamnă să trăiești până la o vârstă înaintată este pur și simplu noroc.

„Probabil că șansa joacă un rol la un moment dat în atingerea unei vârste excepționale”, a scris Modig. „Dar faptul că diferențele de biomarkeri au putut fi observate cu mult timp înainte de moarte sugerează că genele și stilul de viață pot juca, de asemenea, un rol”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel