Sari la conținut

Secțiile de Reanimare nou-născuți, în pragul falimentului. Medic: „Ne pregătim să le închidem”

Fara incubatoare performante si medicamente foarte scumpe, nou născuții care vin pe lume înainte de vreme nu au șanse de supraviețuire

A doua maternitate de stat din Timișoara se pregătește să închidă secția Terapie Intensivă pentru nou-născuți, din lipsa fondurilor. Medicii spun că nu au altă soluție și vor orienta cazurile severe spre alte maternități, private ori de stat, din zonă. Situația e similară și în alte zone din țară.

Niciun leu pentru 2014

La Maternitatea “Dr. Dumitru Popescu” din cadrul Spitalului Municipal Timișoara, una dintre cele mai mari maternități din vestul țării, Ministerului Sănătății nu a alocat deloc bani pentru primele opt luni ale lui 2014. Fondurile erau necesare pentru a acoperi costurile de tratament cu nou-născuții prematur și care au probleme grave de sănătate. Numărul cazurilor de nașteri premature e tot mai mare de la an la an, susțin medicii.

Stau în spital luni de zile

De exemplu, dacă în urmă cu doi ani au fost tratați 80 de copii care au cântărit la naștere sub un kilogram și s-au născut la șase luni, în anul 2013 au fost înregistrate 113 de cazuri. „Acești copii stau internați în spital între o lună și jumătate și trei luni. Sunt costuri foarte ridicate pentru tratarea lor, care pot ajunge și la 15.000 de euro pentru un singur bebeluș”, precizează medicul Gabriela Olariu, șefa secției de Neonatologie a maternității.

Bugetul de terapie intensivă neonatal a fost în anul 2012 de 510 milioane de lei vechi, iar în anul 2014, pe primele două trimestere nu am primit nimic, ci doar 142 de milioane de lei vechi pentru cel de-al treilea trimestru. „Noroc că Octavian Mazilu, directorul Spitalului Municipal Timișoara, a alocat din fondurile spitalului bani cu care să-i putem trata pe copiii născuți prematur”, explică dr. Gabriela Olariu.

Rectificarea de la Sfântu Așteaptă

Situația este similară în toate secțiile de acest tip din țară. Deși Ministerul Sănătații a promis că va rezolva situația, nu a dat și o dată clară la care acest lucru se va întâmpla invocând o eventuală rectificare bugetară.  „Se întâmplă frecvent ca banii care ar trebui să vină de la Ministerul Sănătății pentru acești copii, să nu ajungă. Nu îi putem lăsa fără tratament, așa că luăm bani din bugetul spitalului ca să îi tratăm”, ne-a declarat dr. Cătălin Cârstoiu, managerul Spitalului Universitar din București. (Georgeta Petrovici, Geta Roman)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel