Sari la conținut

Semințe de grădină: Ce să știi despre ele și de unde să le cumperi?

A cultiva hrana zilnică este una din cele mai vechi îndeletniciri ale omului. Și nu este niciun secret în faptul că călătoria fiecărui grădinar începe cu selecția semințelor. Însă nu toate semințele sunt bune. Cei care cultivă de ani de zile, care au solarii și care au grădini întinse la țara cunosc foarte bine semințele bune. În plus, mulți dintre aceștia au stocuri întregi de semințe pe care le-au păstrat în propria gospodărie, rareori cumpărând. Și totuși, dacă ești la început de drum în această lume fascinantă? Sau dacă dorești să-ți cultivi micuța ta grădină de oraș, unde, mai mult ca sigur, nu vei avea suficient loc pentru răzoare întinse și nu vei putea pune decât câteva soiuri de semințe? Ce faci în acest caz? Ce semințe vei alege? Ei bine, trebuie să îți spunem că cele mai bune sunt cele care nu sunt vopsite și de calitate „bio”. De asemenea, dacă vei cultivă ani la rând, ar trebui să-ți păstrezi propriile semințe pentru grădină și să economisești pentru cumpărarea noilor semințe pentru sezonul următor. Însă, revenind la cultivare inițială, îți spunem că ar fi inteligent să cumperi semințe de calitate pentru grădina ta, de la magazine specializate în comercializarea acestora.

De ce este importantă selecția semințelor?

Când nu cunoaștem calitatea, aruncăm cu entuziasm pachete de semințe în coșul de la standul de semințe din supermarket și nu ne uităm la detaliile de pe toate pachetele. Trebuie să învățăm să citim etichetele de pe pachetele de semințe, nu numai când vorbim despre seminte legume, ci și când vorbim despre semințele de flori. De exemplu, știai că pachetul achiziționat ce are inscripția hibrid nu este un soi din care poți să păstrezi semințele? Da, din păcate, soiurile de legume hibride nu vor da rod bun în sezonul următor, decât în foarte puține cazuri.

Ce înseamnă asta de fapt?

Un hibrid este creat prin încrucișarea mai multor linii și după ce au trecut mai multe generații. Semințele hibride nu își păstrează proprietățile originale în timpul însămânțărilor ulterioare, așa că, din păcate, nu ne vom păstra propriile semințe pentru sezonul următor. Dacă am încerca să facem acest lucru, plantele și-ar deteriora unele dintre proprietățile. Deci, de fapt, ar fi inutil. Poate că nu aveai absolut nicio idee despre asta și nu înțelegeai de ce acele roșii gustoase de anul trecut au crescut atât de mici în anul următor și nu te-ai ales cu absolut nimic din ele. Acest lucru te-a adus în stadiul de a căuta mai multe informații pentru a achiziționa semințe noi. Așa că, de data aceasta, alege semințe de legume ce fac parte din generațiile nehibride, care se încadrează din ce în ce mai mult în conceptul nostru de autosuficiență și sunt mult mai de dorit din punct de vedere ecologic.

De unde să cumperi astfel de semințe?

În acest moment știi deja mai multe lucruri despre cum să selectezi semințele. Și acesta este un pas înainte în viața ta de grădinar amator sau viitor grădinar profesionist. Anul viitor vei fi deja mândru de propriile tale semințe. Dar de unde poți obține semințe non-hibride pentru a începe propria recolta și pentru a avea semințe și în anii următori?

Prima achiziție de semințe nehibride ar trebui să se desfășoare nu în supermarket, ci într-un magazin specializat de semințe agricole. Chiar dacă stai într-o zona unde nu găsești asemenea magazine, să știi că internetul este acea minune care te va ajută să îți faci propria grădină de legume, mai ușor decât crezi. Din fericire, acum sunt disponibile o mulțime de magazine online dedicate agricultorilor profesioniști și amatori, unde vei găsi o gamă largă de semințe nehibride și netratate chimic, care vor veni în ambalaje frumoase și cu instrucțiuni detaliate despre cum să le cultivi, în ce luna, cât de des să le uzi și chiar și în ce loc sau tip de pământ este indicat să le pui. Mai mult, pe unele plicuri poți află, de asemenea, câte puțin despre istoria speciei.

Multe magazine oferă o selecție de soiuri vechi. Vei agsi adesea o selecție largă de soiuri, și îți garantăm că va fi o plăcere să încerci să le crești, să le consumi și apoi sa te bucuri iar, anul urmator, de cultivarea lor.

Calea permaculturii și a creșterii soiurilor non-hibride înseamnă, de asemenea, mult în sprijinul reciproc între grădinari, împărtășirea experiențelor și chiar a semințelor. De aceea vei găsi inclusiv site-uri cu sfaturi, care sprijină împărtășirea reciprocă a cunoștințelor despre calitatea și autenticitatea semințelor și informații cat se poate de utile despre grădinăritul natural. În plus, există și al noi în țară, banci de semințe. Este suficient dacă aduci propriile semințe pe care ai reușit să le salvezi la această bancă de semințe și astfel să susții un alt grădinar cu soiul tău.

După cum vezi, există o mulțime de opțiuni pentru a găsi semințe bune pentru grădina ta de acasă și pentru a te bucură de soiuri de legume deosebite ani de zile. Și totuși, nu știi încă ce legume să cultivi în micuța ta grădină?

Îți recomandăm să alegi, pentru început, legume care nu sunt foarte pretențioase. Castraveții sunt printre cele mai ușor de cultivat legume, ca și ceapa și usturoiul de altfel. Apoi poți cultiva ardei, dovlecei și morcovi. Roșiile pot fi și ele cultivate destul de ușor, deși trebuie să fii atent la anumite regulit de udare, de rărire și la semne ale bolilor (semne care pot să apară și la celelalte legume însă sunt mai dese în cazul roșiilor).

În final, ar trebui să le mulțumim tuturor grădinarilor dedicați care se îngrijesc cu dragoste de soiurile pe care le au și împart semințele de calitate cu alții. Grădinăritul natural are o magie aparte și îți recomandăm să îl încerci și tu.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel