Sari la conținut

Semn timpuriu al bolii Alzheimer care poate fi observat atunci când mergi pe jos

Din cuprinsul articolului

Oamenilor li s-a spus că dificultatea de a schimba direcția în timpul mersului ar putea fi un semn timpuriu al bolii Alzheimer.

Un nou studiu a constatat că persoanele care sufereau de această afecțiune în stadiile sale inițiale supraestimau în mod constant virajele pe care trebuiau să le ia în timpul mersului și prezentau o variabilitate crescută a simțului direcției. Cauza exactă a bolii Alzheimer nu este cunoscută, dar este o afecțiune progresivă, cu simptome care se dezvoltă treptat de-a lungul mai multor ani și care, în cele din urmă, devin mai grave, precizează NHS.

Boala Alzheimer afectează mai multe funcții ale creierului și, deși pierderea memoriei este cea mai strâns asociată cu această afecțiune, există și alte semne timpurii de care trebuie să țineți cont. Iar un nou studiu realizat de University College London a arătat o posibilă legătură între o navigație deficitară și un diagnostic precoce al bolii Alzheimer.

Cercetătorii au folosit realitatea virtuală pentru a ajuta la examinarea erorilor de navigare în rândul persoanelor care prezintă primele semne ale bolii, în speranța de a dezvolta teste simple pentru această afecțiune.

Studiul, publicat în revista Current Biology, a comparat 31 de tineri sănătoși cu 36 de vârstnici sănătoși și 43 de pacienți cu tulburări cognitive ușoare. Toate cele trei grupuri au fost rugate să îndeplinească o sarcină în timp ce purtau ochelari de realitate virtuală, care le permiteau să facă mișcări reale.

Semn timpuriu al bolii Alzheimer

Oamenii au mers de-a lungul unui traseu ghidat de conuri numerotate, constând în două plimbări drepte conectate de un viraj. Apoi trebuiau să se întoarcă la poziția de plecare, ghidându-se doar cu ajutorul memoriei. Sarcina a fost efectuată în mod repetat în trei condiții diferite.

Studiul a constatat că persoanele cu Alzheimer timpuriu au supraestimat în mod constant virajele de pe traseu și au avut o variabilitate mai mare în ceea ce privește simțul direcției.

Autorul studiului, Dr. Andrea Castegnaro, de la Institutul de Neuroștiințe Cognitive al UCL, a declarat că există deja dovezi că problemele de navigare reprezintă un semn timpuriu important al bolii Alzheimer.

„Ceea ce am adăugat aici este că există aspecte specifice ale navigației în cazul bolii Alzheimer care sunt perturbate în mod special”, a spus el.

„În special, am descoperit că indivizii cu Alzheimer timpuriu au supraestimat în mod constant virajele de pe traseul dat și au prezentat o variabilitate crescută în ceea ce privește simțul direcției.

„Cu alte cuvinte, se pare că, atunci când le cereți (persoanelor cu deficiență cognitivă ușoară) cu Alzheimer să vireze o anumită cantitate, ele cred că au virat mult mai mult decât au făcut-o de fapt.

Mai important, prin includerea în studiu a unor vârstnici sănătoși, am constatat, de asemenea, că aceste aspecte specifice nu sunt o extensie a îmbătrânirii sănătoase (pentru care știm, de asemenea, că abilitatea de navigare scade) și par mai degrabă specifice bolii Alzheimer. Este important să spunem totuși că acestea sunt constatări timpurii și lucrăm pentru a le confirma.”

În cadrul cercetării, grupul cu tulburări cognitive ușoare a fost împărțit în două categorii: persoanele cu Alzheimer subiacent (14) și cele fără Alzheimer subiacent (11 persoane). O puncție lombară invazivă a fost necesară pentru a confirma boala Alzheimer timpurie, astfel că 18 persoane din grupul cu tulburări cognitive ușoare au refuzat procedura. Nu se știe dacă aceste persoane aveau Alzheimer.

Dr. Castegnaro a declarat: „Descoperirile noastre oferă o nouă cale pentru diagnosticarea timpurie a bolii Alzheimer, concentrându-se pe erori specifice de navigare. Ne propunem să dezvoltăm teste practice care să poată fi integrate cu ușurință în mediile clinice, luând în considerare constrângerile obișnuite, cum ar fi spațiul și timpul limitat.”

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel