Sari la conținut

Semnal de alarmă în ceea ce privește un medicament popular. Dr. Irinel Popescu: „Au fost cazuri de insuficiență hepatică acută în care a trebuit făcut un transplant de urgență pentru un ficat complet distrus”

Prof. Irinel Popescu
sursa foto: arhiva doctorul zilei

Prof. Dr. Irinel Popescu a tras un semnal de alarmă în legătură cu un medicament extrem de popular în România. E vorba de un medicament administrat frecvent în tratarea simptomatică a unor dureri ușoare până la moderate, febră sau răceală.

Paracetamolul există de peste 70 de ani. Este sigur și multe ghiduri îl recomandă ca tratament de bază. Cel puțin, aceasta este părerea convențională despre acest medicament. Este un punct de vedere atât de înrădăcinat încât este rareori pus la îndoială. Problema este că opinia convențională este probabil greșită.

Cum funcționează paracetamolul?

Paracetamolul este utilizat de peste 70 de ani. Modul în care acționează pentru a reduce durerea și febra nu este pe deplin înțeles.

Paracetamolul începe să amelioreze durerea și să scadă o temperatură ridicată la aproximativ 30 de minute după administrarea unei doze. Efectele sale durează, de obicei, între 4 și 6 ore.

Paracetamolul este un medicament utilizat pentru dureri ușoare până la moderate. Acesta poate fi cumpărat fără prescripție medicală în farmacii, supermarketuri și alte magazine.

De asemenea, puteți lua paracetamol pentru:

  • febră (temperatură ridicată)
  • durere mai puternică – folosit împreună cu alte analgezice, cum ar fi codeina

Paracetamolul nu tratează cauza durerii dumneavoastră, ci doar ameliorează senzația de durere.

Paracetamolul poate fi folosit pentru:

  • dureri de spate
  • dureri de cap
  • migrenă
  • întinderi musculare
  • dureri menstruale
  • durere de dinți
  • dureri datorate răcelii și gripei

Dr. Irinel Popescu: „Au fost cazuri de insuficiență hepatică acută în care a trebuit făcut un transplant de urgență pentru un ficat complet distrus”

„Au fost cazuri de insuficiență hepatică acută în care a trebuit făcut un transplant de urgență pentru un ficat complet distrus. Paracetamolul a fost de vină și a dat această boală. Atât cât poate fi evitat, recomandarea este să fie evitat. Orice medicament trece prin ficat. Acolo există un întreg sistem enzimatic care gestionează mecanismul medicamentelor. Recomandarea este să citiți prospectul cu mare atenție, mai ales când este vorba de medicamente care se dau fără rețetă. Toxicitatea hepatică este posibilă în toate din aceste cazuri”, a spus prof. dr. Irinel Popescu.

„În mod specific, paracetamolul este cel care dă insuficiență hepatică acută. Paracetamolul are ceva care predispune la așa ceva. Mecanismul nu este complet elucidat”, a mai spus medicul Irinel Popescu, în podcastul Dr. Mihail.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel