Sari la conținut

Semnal de alarmă legat de un medicament folosit frecvent de români. Medic: O doză de peste 200 mg pe kg poate produce moartea!

Medicamente
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că acest medicament banal poate fi extrem de periculos pentru copiii mici dacă este consumat într-o doză prea mare și poate provoca inclusiv decesul.

„Am fost la Secțiunea de Urgențe unde au prezentat cei mai reputați specialiști din țară. Ca mesaj de luat acasă, pentru dumneavoastră părinții, și de luat la serviciu, pentru noi doctorii (cum a zis memorabil colega mea, dna Conferențiar Tatiana Ciomârtan) vă recomand unul important: atenție la toxicitatea hepatică a doctoriilor date în doză prea mare sau în asocieri… nefericite. Nu o spun eu, o zice cel mai reputat expert în Toxicologie pediatrică din România, dnul Profesor Coriolan Ulmeanu”, a scris medicul Mihai Craiu pe rețeaua de socializare.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicul pediatru a explicat că, dintre medicamentele administrate în mod obișnuit, paracetamolul este cel mai periculos pentru ficatul copiilor.

„Lucrarea domniei sale (n.r. Coriolan Ulmeanu) plasează paracetamolul pe locul 1, între medicamentele obișnuite, drept cauză de toxicitate gravă asupra ficatului. O doză de peste 200 mg pe kg la copil poate produce moartea. Adică 2 comprimate efervescente de 500 mg la un sugar mic de 5 kg”, a declarat medicu.

Ce trebuie făcut rapid în caz de supradoză

Dr. Mihai Craiu a mai spus ce trebuie făcut în cazul în care copilul a înghițit o supradoză de medicament.

„Dacă supradoza este recentă (sub 4 ore de la ingestie) mergeți imediat la spital, chiar dacă nu există semne de boală! Pentru evaluare și dozarea paracetamolului în sânge…

Dacă au trecut peste 8 ore sau mai puțin, dar sunt semne de boală (dureri abdominale în zona ficatului – sub coaste în partea dreaptă- sau grețuri și vărsături sau icter și sângerări) iarăși trebuie mers urgent la spital. Nu este totul pierdut.

Se poate doza paracetamolul în sânge și se poate administra antidotul, la nevoie. Dacă au trecut peste 8 ore de la ingestie se administrează direct antidotul. Acesta este N-acetil-cisteina”, a precizat medicul Craiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.