Sari la conținut

Semnal de alarmă: Lipsa educaţiei privind igiena orală la copii

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Medicii stomatologi trag un semnal de alarmă și cer programe naționale de prevenție și educație pentru igiena dentară, mai ales în rândul copiilor.

Aceştia reclamă mai multe probleme –  de la lipsa unei educații în acest sens, la prețurile acestor servicii și dificultatea de a găsi un cabinet stomatologic în zonele rurale. Conform statisticilor, România se află pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește frecvenţa şi numărul consultațiilor stomatologice.

Bugetul alocat de Casa de Asigurări de Sănătate, mult redus

De pildă, bugetul lunar acordat de Casa de Asigurări de Sănătate unui cabinet medical dentar este extrem de redus, potrivit președintelui Colegiului Medicilor Stomatologi Timiș, Dan Șutean: „Bugetul este undeva spre 4.000, până în 6.000 lei, dacă medicul este primar, dacă este la sat, dacă este la oraș. Nu vorbim de salarii, vorbim strict de materiale. Asta este, așa, un pretext ca să spui că ai dat ceva”.

În România nu există date oficiale cu privire la sănătatea dento-bucală însă, spune Dan Șutean, practica medicală demonstrează că situația este gravă, inclusiv în rândul copiilor.

„Pot să vă spun că molarul de 6 ani, care apare primul la nivelul claselor I, a II-a, deci proaspăt după erupție, am avut inclusiv în școli din județul Timiș un coeficient de carie de peste 80%. Adică un dinte erupt în mai puțin de doi ani, a fost afectat de cararie. Or, lucrurile astea ar trebui să nu se mai întâmple”, a explicat Dan Șutean pentru corespondentul RRA.

Conform sursei citate, medicii stomatologi din județul Timiș cer alocarea de fonduri de la CAS pentru servicii de prevenție și tratament gratuit pentru copii și ore de igienă dento-bucală în școli încă de la clasele mici.

Un român din doi caută informațiile despre medicii dentişti pe Google

8 din 10 români declară că își aleg medicul stomatolog pe criteriul recomandării, iar aproximativ jumătate caută informațiile pe Google și o treime pe social media. Motivele pentru care nu ar lua în considerare vizita la medicul stomatolog sunt autodiagnosticarea (66% consideră că nu au probleme dentare), lipsa banilor (44%), frica și lipsa de timp (27%).

O treime dintre români sunt interesați de achiziționarea unui abonament care să includă și serviciile stomatologice, interesul fiind mai ridicat în rândul celor cu venituri mici (42%). Dintre angajați, majoritatea (aproximativ 90%) nu au în prezent un abonament stomatologic oferit de către angajator, iar jumătate sunt interesați de acest beneficiu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel