Sari la conținut

Semnal de alarmă! Medicii de la sate, din ce în ce mai puțini sau din ce în ce mai bătrâni

Medic de familie
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Semnal de alarmă! În satele din România sunt din ce în ce mai puţini medici de familie, iar cei care sunt se apropie de pensie. Este şi cazul judeţului Sălaj, unde 12 comune nu au doctor de familie.

Un raport al Instituţiei Prefectului arată că medicii tineri nu sunt atraşi de aceste localităţi din cauza numărului mic de asiguraţi.

Pacienti in mediul rural
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Semnal de alarmă! Medicii de la sate, din ce în ce mai puțini sau din ce în ce mai bătrâni

Numărul comunelor sălăjene fără medici de familie este în creștere, asistența medicală fiind asigurată aici de cadre medicale din localitățile învecinate, dar și în cadrul centrelor locale de permanență. În același raport al Instituției Prefectului se mai arată că medicii nu sunt atrași de comunele deficitare din cauza numărului mic de asigurați.

Potrivit RRA, o situație îngrijorătoare o reprezintă și îmbătrânirea medicilor de familie aflați în relații contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj. Un număr de 60 medici de familie din cei 100, câți există în Sălaj, au vârsta de peste 60 de ani.

Primarii comunelor cu probleme încearcă să-i atragă pe medici oferindu-le locuințe de serviciu, condiții bune de muncă în dispensare medicale modernizate și dotate, iar în anumite situații, inclusiv mașină de serviciu.

Doar o treime dintre medicii de familie își desfășoară activitatea în mediul rural

Potrivit datelor INS publicate luna trecută, sectorul medical din România includea la finele anului trecut 544 de spitale, 14.000 de cabinete medicale şi peste 10.000 de cabinete de medicină de familie, cu o medie de 267 de locuitori la un medic, inclusiv medici de familie.

Faţă de 2021, numărul total de unităţi medicale a crescut cu 700, la 66.000, din care 54.000 la oraş şi 12.000 în mediul rural.

Atât numărul de spitale, cât şi cel de cabinere medicale şi cabinere stomatologice au crescut uşor, în timp ce numărul de cabinete de medicină de familie s-a redus cu 26 de unităţi.

Cele mai multe cabinete de medicină de familie au funcţionat în mediul urban, 6.300 cabinete comparativ cu 4.100 cabinete în mediul rural. Unui cabinet de medicină de familie i-au revenit, în mediul rural, de 1,4 ori mai mulţi locuitori  comparativ cu un cabinet din mediul urban.

Numărul de medici (exclusiv medici de familie) a crescut cu 2.518, dintre aceştia, aproximativ jumătate fiind medici rezidenţi.

Din totalul medicilor, aproximativ o cincime au fost medici de familie, două treimi dintre aceştia desfăşurându-şi activitatea în mediul urban.

În anul 2022, la fel ca în anul precedent, discrepanţele pe medii de rezidenţă privind asigurarea populaţiei cu personal medical sunt evidenţiate de numărul mai mare de locuitori care au revenit unui cadru medico-sanitar, comparativ cu mediul urban.

Astfel, în mediul rural au revenit de 11 ori mai mulţi locuitori unui medic (de 1,9 ori unui medic de familie), de 7,7 ori mai mulţi locuitori unui medic stomatolog şi de 5,3 ori mai mulţi locuitori unui farmacist.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel