Sari la conținut

Semnal de alarmă! România riscă să rămână fără medici de familie

Din cuprinsul articolului

România riscă să rămână în 10 ani fără medici de familie, avertizează președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu.

El a atras atenția că tinerii nu sunt atrași către această specializare. „Este un semnal de alarmă pe care noi îl tragem de ceva timp. Avem 10.000 de medici de familie. Peste jumătate dintre ei au vârste de peste 60 de ani, deci peste 10 ani nu vom mai avea medicină de familie, pentru că rata de intrare în sistem este foarte redusă, undeva de 2%.

Tinerii medici nu mai sunt atrași de medicină primară și de medicină de familie și este foarte logic să fie așa, în condițiile în care medicul de familie este transformat într-un funcționar public, într-un birocrat și, pe de altă parte, există și o finanțare insuficientă”, a declarat Daniel Coriu pentru Radio România Reșița, potrivit rador.ro.

În județul Caraș-Severin, de exemplu, aproape 20 de localități nu beneficiază de asistență medicală primară, iar în municipiul Reșița, din cei 35 de medici de familie, doi se vor pensiona în acest an, iar alți 13 se vor retrage din activitate în următorii doi ani.

România a pierdut cel puțin 40.000 de doctori în ultimii 10 ani, iar deficitul de personal medical calificat în anumite specializări sunt acute la nivelul întregii ţări. Deși, în prezent, „exodul medicilor” s-a temperat drastic, sistemul de Sănătate din România va rămâne ani buni sub spectrul deficitului medical, cu costuri umane și financiare uriașe, atrag atenţia specialiştii.

„Exodul medicilor” s-a temperat

Numărul solicitărilor pentru obținerea unui certificat de bune practici, esențial pentru ca medicii să poată profesa în străinătate, s-a înjumătățit în 2021 față de 2017.

Concret, dacă în 2017 și-au exprimat intenția de a pleca din țară 1.462 de medici, doar 776 de doctori au solicitat în 2021 certificate de bună practică de la Colegiul Medicilor din România, potrivit datelor puse la dispoziția Panorama de către forul medical.
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel