Sari la conținut

Semnale de alarmă că ficatul este în prag de ciroză hepatică

afecțiuni hepatice
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Ficatul este singurul organ din corpul uman care are capacitatea de regenerare naturală, fiind o adevărată uzină biologică, cu peste 500 de funcții. Printre altele, ficatul este responsabil de procesarea și stocarea glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și a mineralelor.

Simptomele care indică probleme hepatice sunt adesea atipice. Chiar dacă nimic nu doare, nu înseamnă că este complet sănătos. Medicii spun că ficatul, spre deosebire de alte organe, poate să nu dea niciun semnal despre problemele care au apărut de mult timp. Nu întâmplător este numit „organul tăcut”.

Ciroza hepatică este stadiul final al multor boli ale acestui organ, inclusiv hepatita cronică, boala hepatică grasă alcoolică și non-alcoolică. Pericolul bolii este că s-ar putea să nu se manifeste mult timp: ficatul nu doare până când țesuturile învecinate nu sunt afectate. Simptomele îngrijorătoare apar de obicei în etapele ulterioare.

Cauzele apariţiei cirozei hepatice

„Principalele cauze ale cirozei hepatice sunt hepatitele virale și afectarea hepatică alcoolică. În al treilea rând, se poate plasa impactul substanțelor și medicamentelor toxice industriale.

De asemenea, ciroza poate apărea cu afectarea căilor biliare, cu tulburări ale sistemului imunitar, de exemplu cu hepatita autoimună. Bolile infecțioase pot duce și la ciroză hepatică. De asemenea, nu uitați de bolile genetice”, spune doctorul hepatolog Evgheni Romanov.

Cu cuvinte simple, în ciroză, țesutul hepatic este înlocuit cu țesut conjunctiv și organul încetează să funcționeze. „Ficatul are capacități compensatorii mari, așa că boala poate continua mult timp fără niciun simptom”, avertizează specialistul.

Unele simptome nu sunt direct legate de ficat

Potrivit acestuia, în cele mai multe cazuri simptomele nu sunt direct legate de ficat. Pacienții se plâng adesea de capacitatea de muncă redusă, răceli frecvente, urină închisă la culoaree și sângerări ale gingiilor.

Un alt semn caracteristic este oboseala constantă. Acest lucru sugerează că ficatul nu poate face față sarcinii și toxinele intră în sânge, otrăvind organismul.

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Simptome ale cirozei hepatice

– slăbiciune și oboseală;

– umflături;

– mâncărime constantă;

– tulburări de somn – somnolență, insomnie;

– proastă dispoziție, iritabilitate;

– sângerări nazale şi la gingii;

– pierderea poftei de mâncare;

– pierdere în greutate;

– greață frecventă;

– balonare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel