Sari la conținut

Semne că ai ploșnițe în casă. Iată cum poți să scapi de ele!

Plosnite
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne ca ai plosnite in casa

Invaziile recente de ploșnițe din Anglia și Franța au crescut gradul de atenționare în ceea ce privește acest subiect. Oamenii sunt interesați să afle dacă au apărut și în casa lor aceste insecte enervante și ce trebuie să facă, în acest caz.  

Cum apar aceste insecte în casele oamenilor

E bine să rețineți că ploșnițele pot pătrunde în case prin fisuri sau găuri mici în structura clădirii. Prin urmare, verificați și reparați eventualele crăpături în pereți, ferestre, uși sau fundație. Și, pentru că ploșnițele pot intra ușor în casă atunci când ușile și ferestrele sunt lăsate deschise, este indicat să puneți plase inclusiv la uși, pe timp de vară.

Potrivit fanatik.ro, ploșnițele pot călători în bagaje, cutii sau alte obiecte aduse în casă de la alte locații. Este recomandat să inspectați bagajele și să le curățați înainte de a le aduce în casă.

Unele specii de ploșnițe pot fi aduse în casă odată cu plantele de interior. Prin urmare, verificați cu atenție partea de jos a frunzelor și ghiveciul, înainte de a aduce o plantă nouă în casă,. Este locul în care se ascund ploșnițele și trebuie să ai grijă la ele!

Semne că ai ploșnițe în casă

Iată 5 semne că ai ploșnițe în casă și câteva sfaturi care te vor ajuta să scapi de dăunători.

  •  Miros neplăcut de umezeală: Ploșnițele emană un miros neplăcut, care amintește de mucegai, cauzat de umezeală. Glandele ploșnițelor de pat eliberează feromoni, și dacă acestea sunt multe, mirosul devine destul de puternic. Prin urmare, dacă dormitorul tău miroase a mucegai sau mâncare stricată, cu siguranță ar trebui să fii îngrijorat.
  • Iritații și mâncărime: Dacă te trezești dimineața cu pete roșii pe piele, înseamnă că ai avut musafiri nepoftiți. Mușcăturile de ploșnițe arată ca cele de țânțar, provoacă mâncărime și de cele mai multe ori sunt grupate în linii drepte sau zigzag-uri. Dar nu uita că există și oameni imuni la mușcături, care le resimt mai puțin.
  • Sânge și pete pe lenjeria de pat: Dacă descoperi urme minuscule de sânge sau de materii fecale pe pat, înseamnă că patul este infestat. Ele pot fi găsite pe cearșaf, pe haine, precum și în locuri mai greu accesibile, cum ar fi cusăturile saltelei și ramele din lemn. Uneori urmele pot rămâne pe pereți sau pe tapet.
  • Particule de piele: Ploșnițele “năpârlesc” pe măsură ce cresc, iar urmele rămân pe așternuturi. De aceea, dacă observi coji minuscule asemănătoare cu particulele de piele, înseamnă că nu ești singur în dormitor. Pentru orice eventualitate, verifică pernele, cusăturile saltelei, scaunele, canapelele, sertarele și hainele.
  • Pete pe mobilă: După cum ți-ai dat deja seama, petele albe nu sunt nimic altceva decât ouă. Ele au forma unui bob de orez și sunt translucide sau strălucitoare. Se observă cel mai bine cu lupa sau în întuneric, cu lanterna. Nu te întrista, fiindcă ploșnițele pot fi găsite chiar și în hotelurile curate, de cinci stele. Iată cum să scapi de ele.

Cum poți să scapi de ploșnițe

Dacă simți și tu acest lucru atunci poate ar trebui să te întrebi dacă este cazul să fie vorba despre o infestație la tine în casă.

  • Mai întâi, ar trebui să verifici prin covoare și saltele, dar pot să te uiți și la lenjeria de pat, pentru că ploșnițele lasă în urma lor mici pete de sânge dar și fecale.
  • Situația ar trebui să poată fi ținută sub control în acest moment dacă luați lenjeriile de pat și le spălați bine la o temperatură ridicată. Specialiștii spun că aceste insecte pot fi ucise dacă lenjeria este spălată la 60 de grade Celsius, cel puțin. Dacă lenjeria vă permite, puteți să încercați să o spălați chiar și la 90° Celsius.
  • Următorul pas pe care ar trebui să îl faceți este să folosiți un aspirator pentru a curăța toată casa. Cel mai bine ar fi un aspirator cu saci de unică folosință, pe care trebuie neapărat să îi aruncați.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel