Sari la conținut

Semne că aveți cancer de prostată care îi îngrijorează pe medici. Iată ce trebuie să cunoașteți

cancer de prostata
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
cancer de prostată

Semne că aveți cancer de prostată care îi îngrijorează pe medici. Iată ce trebuie să cunoașteți

Potrivit Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din America (CDC), cancerul de prostată este al doilea cel mai frecvent cancer în rândul bărbaților din SUA, după cancerul de piele non-melanom.

„Când cancerul de prostată este diagnosticat înainte de a se răspândi în alte părți ale corpului, aproximativ 97% dintre oameni trăiesc cel puțin cinci ani după diagnostic”, spune medicul urolog Christopher Weight.

Iată cinci semne de avertizare ale cancerului de prostată, potrivit experților.

Semne că aveți cancer de prostată: 1. Disfuncția erectilă

Cancerul de prostată este strâns legat de disfuncția sexuală, avertizează experții.

„Neputând obține o erecție poate avea multe cauze, dintre care una poate fi cancerul de prostată”, spune dr. Michael Ruscio, potrivit eatthis.com.

„Anxietatea de sănătate se adaugă la probabilitatea de a experimenta disfuncție erectilă (ED), așa că concluzia este să investigați problema cât mai curând posibil. Cel puțin atunci veți ști cu ce aveți de-a face. Alți factori precum diabetul, fumatul și bolile cardiovasculare , poate duce la ED.”

2. Urinări frecvente

„A merge des la baie și a te trezi să faci pipi în timpul nopții poate fi, de asemenea, un avertisment asupra cancerului de prostată”, spune dr. Ruscio. „De cele mai multe ori, nu este un semn important: frecvența crescută a urinării este de obicei inofensivă la bărbații în vârstă și este cauzată de obicei de mărirea benignă a prostatei.”

Semne că aveți cancer de prostată: 3. Disconfort pelvin

„Când cancerul de prostată se instalează, se poate răspândi, provocând dureri în regiunea pelviană, precum și în oasele din șolduri, piept și spate”, spune urologul Robert Cornell.

„Când corpul tău este în orice disconfort, nu există un semnal mai clar că ceva nu este în regulă, motiv pentru care ar trebui să ne ceri ajutorul la primele semne ale unei probleme.”

4. Urinarea dureroasă

Problemele de urinare sunt un semn precoce al cancerului de prostată, spun medicii.

„Unul dintre semnele cele mai ușor de recunoscut ale unei probleme de prostată este dificultatea de a urina”, spune medicul urolog Alex Lesani. „Aceasta include un flux slab de urină, picurarea urinei și nevoia frecventă de a urina, chiar și în timpul somnului și chiar dacă nu aveți multă urină în vezică”.

Simptomele urinare apar pe măsură ce tumora se mărește și începe să se apese vezica urinară sau împotriva uretrei (tubul care transportă urina din corp).

Semne că aveți cancer de prostată: 5. Fii conștient de istoricul familiei tale

„Cancerul de prostată este unul în care se află indicii în istoria familiei tale”, atrage atenția dr. Cornell. „Dacă rudele apropiate au fost diagnosticate cu boală, acest lucru ar trebui să vă avertizeze corect că ați putea fi mai vulnerabil.

Dar nu vă concentrați doar asupra cancerului de prostată – dacă femeile din familia dumneavoastră s-au luptat cu cancerul de sân, acesta este un semnal de luat în seamă. Familiile care poartă mutații ale genelor BRCA1 sau BRCA2 prezintă un risc mai mare de a dezvolta atât cancer de sân, cât și cancer de prostată”.

Când ar trebui să mergeți la medic

Dacă sunteți îngrijorat de simptomele cancerului de prostată, nu ezitați să discutați cu medicul dumneavoastră. „Pentru a vă ocupa de sănătatea prostatei, urinare și sexuale – nu doar pentru a vă proteja de cancerul de prostată – recomand fiecărui bărbat să înceapă să consulte regulat un urolog la vârsta de 40 de ani”, spune urologul Eric Klein, MD. „Depistarea cancerului poate salva vieți. Vizitele regulate la urologul dumneavoastră vă pot face să vă simțiți bine și să faceți față problemelor de îmbătrânire cu care noi toți, bărbații, se confruntă puțin mai ușor.”

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel