Sari la conținut

Semne care indică probleme cu rinichii și pe care le confunzi cu alte afecțiuni: de la gust metalic în gură, la dureri de spate și urinări frecvente

Probleme cu rinichii
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Semne care indică probleme cu rinichii și pe care le confunzi cu alte afecțiuni. Rinichii joacă un rol crucial în menținerea sănătății noastre generale, iar neglijarea bunăstării lor poate avea consecințe grave.

Când rinichii nu funcționează corect, pot apărea mai multe probleme de sănătate.

Acumularea de toxine și deșeuri în organism poate duce la probleme sistemice de sănătate. Dezechilibrele electrolitice pot afecta ritmul cardiac. Poate apărea și o creștere a problemelor de sănătate a oaselor, deoarece rinichii sunt responsabili pentru reglarea nivelurilor de calciu și fosfor.

De asemenea, se observă un risc crescut de boli cardiovasculare și hipertensiune arterială. Dezechilibre ale fluidelor și tensiunii arteriale care pot pune presiune asupra inimii.

Iată 7 semne proeminente care indică că este posibil să nu ai suficientă grijă de rinichii tăi.

Semne că ai probleme cu rinichii: 1. Oboseală frecventă

Unul dintre primele semne ale problemelor renale este o senzație constantă de oboseală. Când rinichii tăi nu funcționează corect, toxinele se pot acumula în corpul tău. Aceste toxine acumulate pot duce la anemie, o afecțiune caracterizată printr-un număr redus de globule roșii sau o scădere a hemoglobinei.

Anemia are ca rezultat scăderea capacității sângelui de a transporta oxigen către celulele corpului, ceea ce, la rândul său, duce la slăbiciune, oboseală persistentă și o senzație generală de epuizare.

2. Umflare și retenție de lichide

Rinichii sănătoși ajută la menținerea echilibrului fluidelor și electroliților din corpul dumneavoastră. Când rinichii tăi nu funcționează la capacitate maximă, este posibil să nu îndepărteze excesul de sare și apă în mod eficient, ducând la umflături, în special la mâini, picioare și glezne. Această retenție de lichide poate fi incomodă.

3. Tensiune arterială ridicată

Rinichii joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale. Acestea controlează volumul sângelui și eliberează enzima renina pentru a gestiona nivelul tensiunii arteriale.

Când rinichii nu funcționează corect, acest lucrur poate duce la hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială, la rândul său, vă poate afecta și mai mult rinichii, creând un ciclu periculos de probleme legate de rinichi.

Semne că ai probleme cu rinichii: 4. Modificări ale urinării

Rinichii filtrează deșeurile din sânge pentru a crea urină. Prin urmare, orice modificare a tiparelor de urinare poate fi un indicator puternic al problemelor renale.

Dacă observați oricare dintre următoarele modificări, este timpul să acordați atenție:

  • Urinări frecvente: O creștere a urinării, în special în timpul nopții, poate indica afectarea funcției renale.
  • Dificultate la urinare: Dacă te chinui să începi să urinezi, poate fi un semn de tulburări renale. 
  • Sânge în urină (hematurie): Sângele în urină poate semnifica pietre la rinichi, infecție sau răni.
  • Urină spumoasă: Spumarea excesivă poate indica prezența proteinelor în urină, care este un semn de afectare a rinichilor.

5. Dureri de spate

Durerea persistentă, surdă în partea inferioară a spatelui, chiar deasupra taliei, poate fi un semn al problemelor renale.

Pietrele la rinichi, infecțiile tractului urinar sau inflamația rinichilor pot provoca disconfort sau durere în această zonă. Durerea poate varia în intensitate și poate radia în lateral sau în zona inghinală.

Semne că ai probleme cu rinichii: 6. Anemie inexplicabilă

Rinichii produc un hormon numit eritropoietina, care stimulează măduva osoasă să producă globule roșii.

Atunci când rinichii tăi nu funcționează corect, este posibil să nu producă suficientă eritropoietină, ceea ce duce la o scădere a numărului de celule roșii din sânge, o afecțiune cunoscută sub numele de anemie. Anemia poate duce la slăbiciune, oboseală și un ten palid.

7. Gust metalic și respirație urât mirositoare

Un gust metalic deosebit în gură sau o respirație urât mirositoare persistentă pot indica, de asemenea, probleme renale. Acumularea de deșeuri și toxine în fluxul sanguin din cauza funcției renale insuficiente poate afecta simțul gustului și poate duce la respirație neplăcută.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: