Sari la conținut

Semne de accident vascular cerebral: 4 semne că nutrienții din oxigenul din sânge nu ajung la creier

Semn AVC
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Semn AVC silențios

1 din 4 adulți cu vârsta peste 25 de ani au o posibilitate de accident vascular cerebral pe parcursul vieții. Este una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel global

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune gravă care întrerupe alimentarea cu sânge a creierului și duce la lipsa de oxigen, leziuni ale creierului și pierderea funcției. Este cauzată în principal de un cheag într-o arteră care furnizează sânge la creier, o situație cunoscută sub numele de ischemie. Hemoragia este un alt motiv pentru un accident vascular cerebral în care un vas spart determină scurgerea sângelui în creier.

Severitatea accidentului vascular cerebral variază de la minim la catastrofal, în funcție de amploarea și localizarea leziunilor la nivelul creierului, spune dr. Amit Srivastava, director și consultant senior, Neurochirurgie, Aakash Healthcare, New Delhi.

Statistici globale

Accidentul vascular cerebral a atins proporții epidemice, unul din patru adulți cu vârsta de peste 25 de ani având o posibilitate de accident vascular cerebral pe parcursul vieții și, fără acțiuni adecvate, numărul de decese anual va crește la 6,7 milioane. Este una dintre principalele cauze de deces și dizabilitate la nivel global, milioane de vieți sănătoase fiind pierdute din cauza bolii în fiecare an.

În plus, dr. Srivastava afirmă că boala afectează în mod disproporționat persoanele care trăiesc în țări sărace în resurse.

Sursă foro: arhiva doctorulzilei.ro

Semne de accident vascular cerebral

„Dacă dumneavoastră sau cineva cu care aveți simptome de accident vascular cerebral, notați momentul în care au început simptomele. Tratamentul în timp util și acțiunea promptă îmbunătățesc rezultatele pacientului”, notează dr. Srivastava.

El îi avertizează pe oameni să aibă în vedere semnele de accident vascular cerebral, care includ:

  • Confuzie și dificultăți de vorbire: puteți experimenta confuzie, aveți dificultăți în a vorbi sau a înțelege ceea ce spun alții.
  • Slăbiciune sau paralizie a feței, brațului sau piciorului: Puteți dezvolta paralizie sau amorțeală bruscă a feței, brațului sau piciorului. Acest lucru este de obicei văzut pe o parte a corpului. Încercați să ridicați ambele brațe, dacă un braț cade, atunci este posibil să aveți un accident vascular cerebral. În plus, o parte a gurii poate începe să scadă pe măsură ce încerci să zâmbești.
  • Vedere încețoșată la unul sau ambii ochi: Este posibil să aveți brusc probleme cu ochii și să aveți vedere încețoșată sau înnegrită la unul sau ambii ochi sau puteți vedea imagini duble.
  • Pierderea echilibrului în timpul mersului: puteți pierde echilibrul sau vă puteți împiedica în timpul mersului. De asemenea, puteți experimenta pierderea bruscă a coordonării sau amețeli.

Când să vezi un medic

Este important să solicitați imediat asistență medicală dacă observați orice semne sau simptome ale unui accident vascular cerebral. Chiar dacă simptomele par să vină și să dispară sau dispar complet. Dr. Srivastava spune: Gândiți-vă „RAPID” și luați următoarele măsuri:

  • Față: Faceți persoana să zâmbească și vedeți dacă o parte a feței este înclinată.
  • Brațe: Cereți persoanei să ridice brațele, verificați dacă este capabilă să ridice ambele brațe sau dacă un braț se deplasează în jos
  • Discurs: Cereți persoanei să spună o frază simplă, vedeți dacă vorbirea lui este neclară sau neclară.
  • Timpul: Timpul este esențial, dacă vedeți oricare dintre aceste semne, este important să solicitați imediat ajutor medical.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel