Sari la conținut

Semne de alarmă că ficatul tău este afectat și că trebuie să mergi la medic

cauze picioare umflate
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un ficat afectat poate duce la acumularea de lichide în abdomen sau picioare

Ficatul este un organ fundamental al organismului. Situat în partea superioară dreaptă a cavității abdominale, sub diafragmă și deasupra stomacului, el este principalul centru de transformare a nutrienților și de eliminare a deșeurilor.

Printre funcțiile sale se numără procesarea sângelui și separarea componentelor sale, echilibrarea acestora și crearea de substanțe nutritive pe care organismul să le folosească, potrivit Universității Stanford. De asemenea, metabolizează medicamentele din sânge pentru a le face mai ușor de utilizat de către organism.

Cântărind aproximativ 1.400 de grame la femei și 1.800 de grame la bărbați, adică aproximativ 2% din greutatea unei persoane adulte, este cel mai mare organ intern din corpul uman.

Cu toate acestea, nu este îngrijit așa cum ar trebui. Cel puțin în Europa, unde bolile de ficat sunt responsabile de 287.000 de decese în fiecare an, dintre care o mare parte ar putea fi prevenite prin obiceiuri sănătoase, inclusiv un consum mai mic de alcool.

Continentul are cea mai mare rată de consum din lume, iar bolile de ficat sunt deja a doua cauză principală a pierderii de ani de viață activă, după bolile cardiace ischemice, după cum se subliniază într-un raport al Asociației Europene pentru Studiul Ficatului (EASL) și al revistei Lancet.

Care sunt funcțiile ficatului?

Printre numeroasele sale funcții se numără descompunerea toxinelor, cum ar fi medicamentele, subprodusele naturale ale metabolismului sau alcoolul, astfel încât o cantitate prea mare din aceste substanțe vă poate afecta sănătatea.

Ficatul reglează majoritatea nivelurilor chimice din sângele dumneavoastră și excretă un produs numit bilă, care ajută la descompunerea grăsimilor și le pregătește pentru digestie și absorbție ulterioară. De asemenea, acesta joacă un rol esențial în metabolismul carbohidraților și al proteinelor.

Pe lângă faptul că produce anumite proteine pentru plasma sanguină, produce colesterol și proteine speciale care ajută la transportul grăsimilor în organism. Depozitează și eliberează glucoza, în funcție de necesitățile organismului dumneavoastră. De asemenea, acest organ procesează hemoglobina pentru a utiliza conținutul de fier al acesteia.

semne ficat gras
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptomele care arată că ficatul dumneavoastră nu se simte bine

Într-o stare normală, ficatul este de culoare brun-roșiatică și suprafața sa exterioară este netedă. Dar, așa cum subliniază clinica Roche, impactul bolii poate afecta aceste caracteristici, schimbându-i culoarea, volumul sau făcându-l striat.

Nu doar aspectul său este afectat. Afecțiuni precum cancerul hepatic, ciroza sau ficatul gras sunt câteva dintre cele care pot compromite activitatea metabolică importantă a acestui organ.

Având în vedere că, spre deosebire de rinichi sau de plămâni, ai un singur ficat și nu poți trăi fără el, este bine să detectezi orice anomalie care te poate avertiza asupra unei disfuncționalități.

Potrivit Clinicii Mayo, bolile hepatice nu provoacă întotdeauna semne vizibile. Dacă acestea apar, acestea pot fi semne și simptome ale bolii hepatice.

  • Îngălbenirea pielii și a ochilor (icter)
  • Balonare și dureri abdominale
  • Umflături la nivelul picioarelor și al gleznelor
  • Mâncărimi ale pielii
  • Urină de culoare închisă
  • Culoarea palidă a scaunului
  • Oboseală cronică
  • Greață sau vărsături
  • Pierderea poftei de mâncare
  • Tendința de a se învineți ușor

 

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel