Semne de alarmă care anunţă cancerul în cazul copiilor

Dacă la adulţi boala este cauzată de stilul de viaţă, la copii are cauze genetice. Simptomele de cancer infantil nu sunt specifice bolii, iar asta întârzie de multe ori diagnosticarea.

Cele mai frecvente tipuri de cancere la copii sunt leucemiile, limfoamele şi tumorile cerebrale, iar anemia este cel mai definitoriu simptom, deşi de multe ori este tratată ca boală şi nu ca simptom, ceea ce scade şansele de supravieţuire ale copiilor.

Leucemiile, în top

Dacă la adulţi, factorii care predispun la cancer sunt alimentaţia deficitară, lipsa mişcării şi fumatul, la copii astfel de cauze nu sunt implicate în apariţia cancerului. La ei, cauzele sunt întotdeauna genetice. „Cancerul nu se transmite de la părinţi, ci starea lor de sănătate predispune copilul la diferite boli. Copilul prezintă în organism mutaţii genetice care îi cresc riscul de îmbolnăvire”, explică Monica Dragomir, şef secţie Oncologie Pediatrică la Institutul Fundeni.

Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt leucemiile: 35% din cancerele copiilor. Manifestările generale sunt nespecifice şi de multe ori nu sunt luate în seamă. Febra, scăderea ponderală, anorexia, transpiraţia excesivă în timpul nopţii sunt câteva.

„Anemia însă este cel mai frecvent simptom pentru cancerul hematologic. Din cauză că este un simtom extrem de larg întâlnit, anemia nu este asociată cu cancerul. Există riscul ca boala să avanseze pentru că anemia este tratată ca boală şi nu ca simptom. Am avut cazuri în care anemia a fost tratată patru luni cu fier şi abia după această perioadă în care nu s-au înregistrat îmbunătăţiri pacientul a fost supus unor analize mai precise”, spune medicul Anca Coliţă, medic oncopediatriu.

Semne specifice pentru fiecare tip de cancer

În funcţie de fiecare tip de cancer, semnele sunt specifice.

O formă tumorală sau un ganglion este primul semn al unei tumori solide. În acelaşi timp, paloarea, astenia, scăderea ponderală sunt cele mai timpurii simptome care trebuie să ridice un semn de întrebare. Tumorile cerebrale pot fi recunoscute prin vărsături, cefalee, randament şcolar scăzut.

În aceste cazuri este nevoie de un RMN pentru un diagnostic sigur. Cancerul osos se poate recunoaşte prin prezenţa durerilor osoase, care de multe ori sunt considerate banale şi trec la administrarea de paracetamol sau nurofen. Dacă apar, nu trebuie neglijate.

Retinoblastomul (cancer la ochi) se manifestă prin apariţia unei pete albe la nivelul pupilei, dar şi prin tulburări de vedere.

Cancerul la copii nu poate fi prevenit şi poate să apară la orice vârstă. Dacă însă este depistat aproape de debut, se poate administra un tratament uşor, care să vindece boala.

Totuşi, cei care reacţionează bine la tratament trebuie urmăriţi pentru tot restul vieţii, deoarece cancerul poate apărea oricând.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

6 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

6 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

7 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

7 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

8 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic