Sari la conținut

Semne de alarmă care anunță leucemia sau alte boli ale sângelui

Leucemia este cauzată de proliferarea necontrolată a celulelor precursoare ale globulelor albe (blaști).

Printre cauzele implicate în apariția bolii sunt radiațiile și chimicalele, precum și virusul HTLV (care produce leucemia cu celule T a adultului), ce poate fi transmis prin transfuzia de sânge.

Boala poate fi recunoscută prin paloarea pielii, slăbiciune, sângerări sau răni fără motiv, febră inexplicabilă, scădere în greutate, inflamarea ganglionilor limfatici, tulburări de vedere, sensibilitate în fața infecțiilor.

Există 4 tipuri principale de boală: leucemia acută mieloidă (LAM), leucemia acută limfoblastică (LAL), leucemia mieloidă cronică (LMC) și leucemia limfoidă cronică (LLC).

Citeste si:

Foarte agresivă este forma acută, care progresează foarte repede în absența tratamentului. Printre formele mai rar întâlnite sunt leucemia cu celule păroase, leucemia cu celule T și leucemia cu limfocite granulare mari. O opțiune de tratament este transplantul de măduvă, care poate prelungi viața bolnavului.

Ce este talasemia

Boală hematologică ereditară rară, talasemia afectează capacitatea de a produce hemoglobină, ceea ce are ca rezultat anemia cronică. Există mai multe forme ale bolii, principalele tipuri fiind beta talasemia (cea mai răspândită în Europa) și alfa talasemia. În cazul formei ușoare a bolii, persoana poate duce o viață normală.

În schimb, forma severă necesită periodic transfuzii de sânge. Se estimează că în țara noastră, în jur de 300 de persoane cu vârsta între 2 și 40 de ani sunt diagnosticate cu talasemie. Un copil cu un părinte diagnosticat cu talasemie minoră are 25% riscuri de a moșteni forma ușoară a bolii. În cazul în care ambii părinți au talasemie minoră, 1 din 4 copii ai cuplului poate face talasemie majoră.

De ce sunt periculoase sângerările pentru hemofilici

Afecțiune hematologică ereditară prezentă cu precădere la persoanele de sex masculin, hemofilia este pusă pe seama absenței sau deficitului unui factor al coagulării (VIII sau IX), elemente necesare pentru oprirea sângerării după traumatisme și pentru prevenirea hemoragiei. Hemofilia poate fi ușoară, medie sau severă.

Traumatismele le pot cauza acestor bolnavi episoade de hemoragii spontane, ceea ce necesită tratament de urgență cu factor de coagulare. În caz contrar, hemoragiile afectează articulațiile, provocând artroză. Terapiile profilactice ajută la scăderea riscului de sângerări în caz de accidente. În țara noastră, există aproape 2.000 de pacienți cu hemofilie, dintre care 1.200 au forma severă.

Simtome ce anunță boli ale sângelui

Pentru că pot ascunde boli grave ale sângelui, nu trebuie să neglijăm anumite simptome. Este vorba despre: colorație roșie-violacee a mucoaselor, sângerări apărute din senin sau după lovituri minore, sângerări gingivale sau menstre prelungite, mărirea ganglionilor limfatici din regiunea cervicală, inghinală sau axială, dureri de oase, splina mărită, ficat mărit, astenie, transpirații nocturne, febră persistentă, apariția de tromboze venoase, vulnerabilitate în fața infecțiilor.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.