Sari la conținut

Semne de alarmă care anunță polipii uterini. Toate femeile trebuie să le recunoască

Polipi uterini simptome. Menstruații abundente, dureri în timpul actului sexual, infertilitate. Sunt manifestări des întâlnite printre femeile aflate la vârsta reproductivă. Una dintre cauzele frecvente ale acestor manifestări o reprezintă existența polipilor uterini sau endometriali, cum mai sunt cunoscuți.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne-a explicat cum se manifestă polipii uterini și cum pot fi tratați.

Polipii uterini reprezintă un diagnostic foarte frecvent, aproape un sfert dintre femeile aflate la vârsta fertilă dezvoltă pe parcursul vieții aceste formațiuni tumorale, cel mai adesea benigne.

Polipi uterini operație

Acești polipi sunt, de fapt, mici excrescențe ce se dezvoltă în interiorul uterului. Cauza apariției lor nu este cunoscută exact, cei mai mulți dintre medici cred că nivelul crescut de estrogen din sânge are un rol important în apariția și dezvoltarea acestora.

Dimensiunile polipilor endometriali pot fi de la câțiva milimetri, 3-4, la câțiva centimetri și pot fi vizualizați printr-o ecografie transvaginală, efectuată imediat după menstruație, sau prin sonohisterografie, o ecografie specială în timpul căreia se folosește o cantitate mică de lichid ce se introduce în uter, sau prin histeroscopie, o investigație ce folosește un tub fin, prevăzut cu o sursă luminoasă ce face vizibilă întreaga cavitate uterină, procedură medicală prin care polipii pot fi și extirpați.

Atunci când medicul are suspiciuni în privința polipilor uterini, se va preleva o mostră de țesut, prin chiuretaj, pentru analiză în laborator.

Polipi uterini, simptome

”Principalele simptome, ușor de recunoscut, includ sângerările anormale între menstruații sau după un contact intim, menstruații abundente, dureri. Dacă se inflamează sau infectează, polipii pot avea ca simptome secrețiile vaginale apoase, cu firicele de sânge,” explică dr. Vythoulkas.

Dar, uneori, polipii endometriali nu au niciun fel de simptom, putând fi chiar semnul cancerului cervical, o boală care în primele faze nu produce niciun fel de disconfort. Riscul de a dezvolta acești polipi este crescut la orice femeie, dar obezitatea, hipertensiunea arterială ori tratamentul pentru cancerul de sân sunt factori de risc ai acestei afecțiuni.

Polipi uterini tratament

Nedepistați și tratați la timp, polipii uterini pot fi cauza din care sarcina întârzie să apară. Practic, prezența acestora împiedică fixarea și mai apoi dezvoltarea unei sarcini.

”În funcție de mărimea și de simptome, polipii pot fi ținuți sub observație – dacă sunt de mici dimensiuni – tratați medicamentos, pe o perioadă scurtă de timp, extirpați, prin chiuretaj sau în timpul unei histeroscopii sau, în cazurile complicate, când se constată prezența celulelor canceroase în urma analizei de laborator, se impune histerectomia uterului (parțială sau totală),” completează medicul ginecolog.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel