Semne de alarmă care ar trebui să trimită orice femeie la ginecolog

Control ginecologic. După începerea vieții intime și până la postmenopauză, a efectua un control ginecologic anual este o obligație a oricărei femei. Și nu există absolut niciun motiv și nicio justificare ca aceste controale să fie evitate, pentru că beneficiile lor sunt mari și evidente.

În afara controalelor anuale, mai există și situații în care este necesar să te adresezi medicului ginecolog fără a aștepta „scadența”.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne explică în detaliu care sunt aceste situații. 

Dureri menstruale puternice

Durerile, crampele și disconfortul din timpul perioadelor menstruale sunt normale. Însă când durerile sunt foarte puternice și interferează cu viața de zi cu zi, deja se iese din normalitate. În spatele lor poate sta un diagnostic de infecție genitală, sindrom ovarian polichistic, endometrioză sau fibrom.

Lipsa menstrelor

Cu excepția instalării unei sarcini sau a menopauzei, lipsa menstrelor nu este nici ea ceva normal. Pentru identificarea cauzei este necesar un control ginecologic care poate releva o întreagă serie de afecțiuni. Poate fi vorba de existența unor chisturi ovariene dar poate fi vorba și de alte afecțiuni, non-ginecologice, printre care probleme de natură hormonală (boală tiroidiană), probleme ale glandei suprarenale, disfuncții hepatice, diabet sau tumori hipofizare.

Avorturi repetate

Avorturile repetate sunt, fără îndoială, un motiv întemeiat de a te adresa medicului ginecolog. Cauzele producerii lor pot fi diverse, tocmai de aceea este important un consult care să le identifice. Avorturi repetate au loc atunci când femeia suferă de tulburări de coagulare a sângelui (trombofilii), de afecțiuni endocrine sau autoimune. De asemenea, cauzele pot fi de natură anatomică (incompetență cervicală, anomalii ale formei uterului) sau pot avea la bază prezența unui fibrom, a unei inflamații sau infecții.

Contact intim dureros

În această privință cauzele pot fi psihosociale, circumstanțiale dar și organice. Pe cele organice le poate confirma medicul în cadrul consultației și în urma investigațiilor. Printre acestea se numără o serie de anomalii structurale ale vaginului sau clitorisului, endometrioza, boala inflamatorie pelvină, varicocelul pelvin, candidoza, infecțiile virale sau bacteriene dar și intoleranța la sterilet sau atrofia genitală postmenopauză.

Mâncărimi, scurgeri, senzație de arsură

Toate aceste simptome indică prezența unei infecții bacteriene sau a unei boli cu transmitere sexuală. Tratarea acestora este deosebit de importantă pentru a evita apariția unor complicații grave precum boala inflamatorie pelvină, inflamația oculară, artrita, afectarea cardiacă și, nu în ultimul rând, infertilitatea.

 

Recent Posts

Avertizare meteorologică: Ploile și vijeliile se extind înainte de Sărbătorile Pascale! Care sunt zonele afectate

Avertizare ANM: Ploile și vijeliile se extind înainte de Paște! Care sunt zonele cele mai…

27 de minute ago

Cel mai bun fruct pentru digestie. Conține multe fibre și este accesibil la preț

Cel mai bun fruct pentru digestie. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse chimic…

57 de minute ago

Cozonac moale și pufos. Două secrete pe care fiecare gospodină ar trebui să le cunoască

Pe 5 mai, creștinii ortodocși sărbătoresc Paștele 2024. Toată lumea știe că Paștele nu este…

o oră ago

Comisia Europeană: Ancheta împotriva Facebook și Instagram. Ce obligații au încălcat

Comisia Europeană: Anchetă deschisă de Comisia Europeana împotriva reţelelor sociale Facebook şi Instagram, ale grupului…

2 ore ago

Ancheta în cazul celor 17 pacienți decedați de la Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns la final. Iată care sunt concluziile

 Ancheta în cazul celor 17 pacienți decedați de la Spitalul Sf. Pantelimon a ajuns la…

2 ore ago

Este Miercurea Mare. Ziua în care Iuda l-a trădat pe Hristos

 Miercurea Mare. În Miercurea Mare este Cina cea de Taină a Fiului lui Dumnezeu cu Apostolii,…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Nicturia

  • DICTIONAR MEDICAL

Boala somnului