Sari la conținut

Dr. Andreas Vythoulkas: ”Dacă apelăm la fertilizarea in vitro, trebuie să folosim toți embrionii, altfel se consideră avort”

Din ce în ce mai multe cupluri, se confruntă cu probleme de fertilitate, iar una dintre soluții o reprezintă procedura de Fertilizare in Vitro (FIV).

Fertilizarea in vitro este o metoda de reproducere umana asistata medical, în cadrul căreia sunt recoltate ovocite de la viitoarea mamă, sunt fertilizate, iar embrionii rezultați sunt transferați în uterul femeii.

De obicei, sunt obținuți mai mulți embrioni, însă nu pot fi transferați decât doi, iar restul sunt congelați, pentru a fi folosiți la următoarele sarcini.

”Când facem procedura de fertilizare in vitro, se extrag mai multe ovocite și putem avea și șase-șapte embrioni. Din punct de vedere legal, în România, pot fi transferați maximum doi embrioni. De foarte multe ori, obținem o sarcină din prima, așa că restul embrionilor sunt congelați. Din păcate, unele cupluri, după ce văd cât de greu e să crești un copil, hotărăsc să nu mai folosească și restul de embrioni, iar asta se consideră avort și e un păcat. Atunci când apelăm la o procedură de fertilizare in vitro, trebuie să fim conștienți că trebuie să folosim toți embrionii, chiar dacă asta înseamnă că vom avea șase-șapte copii,” a explicat dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, director executiv al Asociației Române de Reproducere Umană.

Pentru a spori șansele de a obține o sarcină, în cazul procedurilor de fiv, sunt transferați în uterul mai mamei doi embrioni, așa că sarcinile multiple sunt des întâlnite. ”Din păcate, unele cupluri care obțin o sarcină multiplă, cer emmbrioreducție pentru că se gândesc că le va fi mai greu să crească gemeni, iar acesta e avort. Dacă există un diagnostic care să arate că viața mamei este pusă în pericol de o sarcină multiplă, atunci facem ce e mai bine pentru mamă, însă în alte situații e un păcat,” a adăugat medicul.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel