Sari la conținut

Semne de avertizare pentru demență, care pot apărea înaintea simptomelor de pierdere a memoriei

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Sfaturi pentru a reduce riscul de demență
Semne de avertizare pentru demență. Demența este o afecțiune progresivă care afectează funcția creierului unei persoane, ducând la o scădere a abilităților cognitive, cum ar fi memoria și raționamentul, precum și a vorbirii și a emoțiilor, în timp.

Demența NU este o parte naturală a îmbătrânirii și ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră de familie dacă începeți să uitați lucruri, în special dacă aveți peste 65 de ani.

Experții estimează că aproximativ 150 de milioane de oameni vor fi afectați de această afecțiune în întreaga lume până în 2050, potrivit unei cercetări publicate în The Lancet Public Health.

În general, oamenii cred că problemele de memorie sunt legate de demență. Cu toate acestea, există și alte semne de avertizare timpurie pe care ar trebui să le luați în considerare.

Semne de demență, care pot apărea înaintea simptomelor de pierdere a memoriei

Există câteva semne timpurii de demență care pot fi chiar vizibile înainte de pierderea memoriei, conform unui medic de familie.

În ciuda faptului că nu există nici un tratament, este important să se diagnosticheze rapid afecțiunea pentru a permite un plan de tratament și medicamente pentru a fi puse în aplicare pentru a gestiona cel mai bine simptomele.

Și, potrivit unui medic de familie, există câteva semne de avertizare timpurie la care trebuie să fiți atenți, care pot indica apariția demenței. Potrivit dr. Johannes Uys, de la Broadgate General Practice, „în unele cazuri, simptomele fizice pot apărea și înainte de pierderea memoriei în demență”.

Medicul de familie a împărtășit, potrivit Daily Express,  aceste patru semne timpurii pe care să le țină seama:

  • un mers instabil
  • stângăcie
  • dificultate de coordonare
  • tremor sau rigiditate la nivelul membrelor

Aceste simptome sunt mai frecvent legate de anumite tipuri de demență, cum ar fi demența din boala Parkinson. În plus, expertul a spus că simptomele variază de la o persoană la alta, fiecare pacient care suferă de demență în mod diferit.

„Cu toate acestea, dacă observați oricare dintre aceste semne timpurii la dumneavoastră sau la persoana iubită, este important să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru o evaluare amănunțită. Detectarea și intervenția precoce pot ajuta la gestionarea simptomelor și pot oferi sprijinul necesar”, a adăugat el.

Există anumiți factori de risc ai demenței. Unele sunt nenegociabile (cum ar fi vârsta), dar există altele care pot fi abordate prin schimbări ale stilului de viață în anii mai tineri.

De exemplu, exercițiile fizice regulate și o dietă echilibrată pot reduce riscul. Menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat și reducerea consumului de alcool și a nivelului de colesterol pot reduce, de asemenea, riscul. Reducerea grăsimilor saturate, sare și zahăr și creșterea aportului de fibre ar putea ajuta, recomandă NHS.

Cu cât demența este diagnosticată mai devreme, cu atât suportul mai devreme poate fi oferit pacientului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel