Sari la conținut

Semne de avertizare precoce ale cancerului: 5 simptome pe care nu ar trebui să le ignorați!

simptome cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome precoce cancer

Astăzi, oamenii trăiesc mai mult decât oricând după un diagnostic de cancer, din cauza screening-urilor îmbunătățite. Examinările de rutină detectează bolile mai devreme, când sunt mai ușor de tratat.

Un simptom pe care nu ar trebui să-l ignori: pierderea în greutate inexplicabilă

Observarea unuia dintre următoarele simptome nu înseamnă că aveți cancer. Dar pentru a fi în siguranță, discutați cu medicul dumneavoastră despre aceste cinci semne și simptome.

Pierdere în greutate inexplicabilă

Când slăbești fără motiv, sună-ți imediat medicul. O pierdere de 10 kilograme sau mai mult ar putea fi nimic de care să vă faceți griji. Cu toate acestea, în cazuri rare, acesta poate fi primul semn de cancer.

Oboseală

Aceasta nu este o oboseală asemănătoare cu ceea ce vă simțiți după o zi lungă de muncă sau de joacă. Oboseala extremă care nu se îmbunătățește cu odihnă poate fi un semn precoce al cancerului.

Cancerul folosește nutrienții corpului tău pentru a crește și a avansa, astfel încât acești nutrienți nu-ți mai reușesc corpul. Acest „furt de nutrienți” te poate face să te simți extrem de obosit.

Există o mulțime de cauze subiacente ale oboselii, multe dintre ele care nu sunt legate de cancer. Dacă simptomele dumneavoastră sunt suficient de severe pentru a vă afecta calitatea vieții, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Febră

Febra poate fi un simptom comun al răcelii și gripei și poate trece de la sine.

Anumite caracteristici ale febrei recurente pot prezice o posibilă legătură cu cancerul. Ar trebui să acordați o atenție deosebită dacă:

  • Febra apare mai ales noaptea.
  • Nu aveți alte semne de infecție.
  • Experimentați transpirații nocturne.

Durere

Durerea este un alt simptom care poate fi cauzat de o multitudine de probleme de sănătate, dintre care majoritatea nu sunt cancer. Dar durerea persistentă poate sugera și o boală de bază.

Cancerul poate provoca durere în diferite moduri, inclusiv:

  • O masă sau o tumoare care împinge alte zone ale corpului
  • Substanțele chimice eliberate de cancer
  • Metastaze sau răspândirea de unde a început cancerul

Dacă aveți o durere care nu dispare – și nu sunteți sigur de unde a venit – medicul dumneavoastră vă poate ajuta cu cei mai buni pași următori.

Modificări ale pielii

Pielea noastră este cel mai mare organ al corpului nostru și poate fi o fereastră către sănătatea noastră generală. Icterul (îngălbenirea ochilor sau a vârfurilor degetelor) este un simptom care ar putea sugera o posibilă infecție sau cancer. Contactați medicul dumneavoastră dacă observați orice semne de icter.

Modificările în alunițe pot fi, de asemenea, un motiv de îngrijorare. Sună-ți medicul dacă o aluniță:

  • Este asimetrică sau are margini zimțate
  • Are margini neregulate
  • Își schimbă culoarea sau devine mai închisă
  • Este mare sau în creștere

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel