Sari la conținut

Semne de avertizare timpurie și simptome ale diabetului de tip 2. De ce este important diagnosticul precoce al diabetului?

Diabet tip 2

Corpul nostru folosește energia în diferite moduri. Când mâncăm alimente, corpul nostru produce un hormon cunoscut sub numele de insulină care transformă alimentele în energie. Când corpul dumneavoastră nu poate produce suficientă insulină sau nu mai creează, atunci un lanț de evenimente va duce în cele din urmă la diabet.

Diabetul este o tulburare în care zahărul din sânge este prea mare. Există două tipuri de diabet, tipul 1 și tipul 2. Diabetul de tip 1 apare la o vârstă foarte fragedă. Deci, se mai numește și diabet juvenil.

Ce este diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2 este o afecțiune atunci când nivelul zahărului din sânge este mai mare decât de obicei, iar corpul dumneavoastră devine fie insensibil, fie rezistent la insulină. Dacă simptomele crescute ale zahărului din sânge sunt cunoscute într-un stadiu mai timpuriu, există șanse mai mari de a le trata.

În acest articol, vom analiza cauzele diabetului de tip 2, semnele și simptomele diabetului, importanța unui diagnostic precoce și factorii de risc pe care trebuie să-i țineți cont.

Simptomele timpurii ale diabetului de tip 2

Iată o serie semne și simptome timpurii ale diabetului de tip 2 pe care le experimentează oamenii:

1. Excesul de urinare

Nu există niciun rău în a urina de câteva ori pe zi, dar unul dintre primele simptome ale diabetului de tip 2 este urinarea frecventă. Acest lucru se datorează nivelului nostru ridicat de zahăr din sânge. Rinichii pot menține până la un anumit nivel de glucoză în corpul dumneavoastră. Odată ce nivelul de glucoză crește, va încerca să filtreze excesul de zahăr din sânge prin urină. Urinarea frecventă este unul dintre primele semne ale diabetului.

2. Sete în exces

În afară de urinarea frecventă, setea excesivă este unul dintre simptomele timpurii ale diabetului. Urinarea prea des înseamnă că corpul tău pierde apă și s-ar putea chiar deshidrata. Întrucât corpul tău compensează apa pierdută, îți este sete prea des.

3. Foamea în exces

Glucoza ne alimentează corpul. Dar persoanele cu diabet zaharat de tip 2 nu primesc suficient din acest combustibil (glucoză), deoarece celulele nu pot absorbi suficient din acesta. Acest lucru are ca rezultat foamea excesivă. Uneori, la câteva minute după ce ați consumat o masă completă, este posibil să vă simțiți din nou flămând. Este esențial să păstrați o notă, dacă aceasta devine o problemă zilnică. Acesta este unul dintre simptomele majore ale pacienților cu diabet zaharat.

4. Oboseala excesivă

Deoarece celulele dvs. nu pot absorbi glucoza, deci fără energie, în cele din urmă veți începe să vă simțiți obosiți. Pacienții de tip 2 se plâng adesea că sunt slăbiți și obosiți. Urinarea excesivă și pierderea apei pot duce la deshidratare, făcându-vă să vă simțiți mai obosiți ca niciodată. Prin urmare, aceste simptome sunt interconectate și trebuie luate în serios în etapele inițiale.

5. Viziune neclară

În etapele inițiale ale diabetului de tip 2, un nivel ridicat de zahăr din sânge va provoca scurgerea lichidului în ochi. Acest lichid afectează vasele de sânge mici din ochi și poate afecta sau nu ambii ochi. Acesta este un simptom pe care nu doriți să îl evitați, deoarece vă poate provoca leziuni grave ochilor.

6. Amorțeală și durere în mâini sau picioare

Diabetul de tip 2 afectează circulația sângelui, ducând la afectarea nervilor, o afecțiune numită neuropatie diabetică. Provoacă ocazional ușoare furnicături sau amorțeli la nivelul degetelor sau picioarelor. Acesta este unul dintre primele semne pe care organismul le dă atunci când nivelul glicemiei crește.

7. Pete de culoare închisă

Insulina excesivă din sânge duce, de asemenea, la pliuri întunecate pe piele. Această afecțiune este cunoscută sub numele de Acanthosis Nigricans. Aceste pete întunecate se dezvoltă în apropierea axilelor, gâtului și regiunii inghinale. Acesta poate fi considerat unul dintre cele mai vizibile simptome ale diabetului zaharat de tip 2.

8. Rănile durează mai mult să se vindece

Glicemia ridicată vă afectează nervii corpului, împreună cu vasele de sânge. Acest lucru vă afectează și circulația sângelui. Dacă vă răniți, substanțele nutritive și oxigenul necesare necesită timp pentru a ajunge la mici tăieturi și răni. Prin urmare, rănile tale vor dura mai mult decât de obicei pentru a se vindeca. Cu toate acestea, aveți grijă, deoarece aceste tăieturi pot duce și la infecții.

9. Mâncărimi și infecții cu drojdie

Excesul de zahăr din sânge provoacă, de asemenea, infecții cu drojdie. Drojdia se găsește  în zonele umede ale pielii, cum ar fi gura, zonele genitale și axile. Începe cu o senzație de mâncărime și se dezvoltă într-o senzație de arsură și roșeață.

De ce este important diagnosticul precoce al diabetului?

Simptomele diabetului la femei sau bărbați, dacă sunt urmărite devreme, pot fi tratate bine prin medicamente și modificări ale stilului de viață. Este doar o chestiune de timp înainte de a fi din nou în formă și sănătos.

Dacă întârziați tratamentul, există șanse mari să dezvoltați complicații care pun viața în pericol, cum ar fi:

  • Daune nervoase: Așa începe totul – când începeți să vă simțiți furnicături. Dacă nu este tratată, scara daunelor crește.
  • Afectarea ochilor: glicemia ridicată duce la deteriorarea parțială sau completă a ochilor. Puteți chiar să vă pierdeți definitiv vederea.
  • Afectarea rinichilor: rinichiul dvs. poate controla doar un anumit nivel de glucoză. Diabetul poate afecta rinichii.
  • Deteriorarea inimii: creșterea nivelului de zahăr din sânge poate duce la șanse mai mari de accident vascular cerebral sau alte boli de inimă.
  • Deteriorare sexuală: Netratarea diabetului la timp poate duce la probleme sexuale atât la bărbați, cât și la femei.
  • HHNS: Sindromul hiperglicemic nonchetotic determină o creștere severă a nivelului de zahăr din sânge care poate duce la spitalizare imediată.

Cine riscă să facă diabet de tip 2?

Nu există criterii definite pentru persoanele care suferă de diabet. Oricine poate dezvolta această boală, chiar de la un copil, la un adult tânăr sau un adult în vârstă. Factorii de risc cresc șansa unei persoane de a fi afectată de diabetul de tip 2. Iată o listă a factorilor de risc pe care trebuie să îi rețineți:

  • Persoanele cu vârsta de 45 de ani și peste sunt predispuse la diabet pe măsură ce rezistența la insulină din corpul lor crește.
  • Același lucru se aplică persoanelor supraponderale și obeze.
  • Imunitatea scăzută crește riscul de diabet.
  • Genetica joacă un rol major. Dacă cineva din familia ta este diabetic, există șanse ca și tu să îl primești.
  • Femeile cu antecedente de SOP (sindromul ovarului polichistic) pot dezvolta boala.
  • Persoanele cu o dietă nesănătoasă sunt susceptibile la apariția diabetului.
  • Dacă aveți un istoric medical de accidente vasculare cerebrale și boli de inimă, veți fi întotdeauna expus riscului de diabet.

Fie că sunteți copil, adult, bărbat sau femeie, oricine poate dezvolta diabet. De la istoricul medical la obiceiurile alimentare, există diferite moduri în care puteți fi afectat de diabet. Prin urmare, dacă dvs. sau cineva pe care îl cunoașteți se încadrează în mai mult de câteva dintre aceste categorii, vă rugăm să vizitați un medic și să vorbiți despre simptomele manifestate.

Concluzie

Diabetul de tip 2 este o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge crește la niveluri mai mari decât în mod normal. Există diferite semne pe care vi le va oferi corpul dumneavoastră, cum ar fi nevoia frecventă de a mânca, a bea, a folosi toaleta etc.

Trebuie să luați notă de aceste semne și să vizitați un medic cât mai curând posibil. Dacă primiți tratament într-un stadiu incipient, este posibil să vă puteți recupera mai repede.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel