Sari la conținut

Semne de cancer: mirosul care poate semnala o tumoare

cancer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum miroase cancerul

CANCERUL este o boală mortală cu o capacitate înnăscută de a se răspândi și de a invada țesuturile organismului. Uneori, boala modifică compoziția scaunului, care, în cazuri rare, poate modifica mirosul acestuia.

CANCERUL este responsabil pentru aproximativ unul din șapte decese la nivel mondial. Boala apare atunci când o modificare genetică perturbă procesul celulelor, ducând la creșterea necontrolată. În cele din urmă, celulele bolnave se adună pentru a forma excrescențe cunoscute sub numele de tumori. Din fericire, rata de supraviețuire a bolii, dacă este depistată devreme, poate ajunge până la 90%. Prin urmare, modificările mirosului scaunului nu trebuie ignorate.

Modificări ale aspectului, mirosului sau culorii scaunului pot fi observate la mai multe afecțiuni, de la o boală inflamatorie cronică a intestinului până la infecție și, în cazuri rare, cancer, potrivit Medicine Net.

Când mirosul de scaun se schimbă, tinde să fie din cauza faptului că structura sa a fost modificată de modificările corporale din interiorul tractului digestiv.

Steatoreea este definită ca excreția de cantități anormale de grăsime cu fecalele, din cauza absorbției reduse a grăsimilor de către intestin.

Pacienții cu această afecțiune tind să prezinte scaune voluminoase, palide, urât mirositoare și uleioase, potrivit unui raport recent publicat în Biblioteca Națională de Medicină din Marea Britanie.

Autorii raportului au scris: „Steatorea este principalul simptom al insuficienței pancreatice exocrine(IPE) la persoanele cu cancer pancreatic”.

Principala caracteristică a acestei afecțiuni este incapacitatea de a digera alimentele în mod corespunzător.

Deși insuficiența pancreatică exocrină este o complicație bine documentată a pancreatitei cronice, rezultatele studiului IPE  în cancerul pancreatic sunt mai puțin consistente.

Science Direct scrie: „O prevalență ridicată a IPE la pacienții cu cancer pancreatic nerezecabil a fost demonstrată în mai multe studii.”

Cu alte cuvinte, este mai probabil ca complicația să apară în cazurile de cancer pancreatic avansat, unde tumora nu poate fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel