Sari la conținut

Semne de demență: două modificări în mersul unei persoane care pot anticipa diagnosticul cu șase ani înainte

Modificările echilibrului și ale mersului ar putea indica fie boala Alzheimer în stadiu avansat, fie demența vasculară în stadiu incipient.

Modificările neurologice sunt frecvente la debutul declinului cognitiv, dar modificările fizice pot fi, de asemenea, grăitoare, sugerează cercetările. De fapt, cercetătorii au construit o înțelegere concisă a relației complexe dintre performanța fizică și apariția demenței. Descoperirile lor sugerează că schimbările în echilibrul unei persoane sau felul în care merge ar putea dezvălui multe despre starea sa cognitivă.

Potrivit WebMD, simptomele pot apărea diferit pentru fiecare caz de demență, dar uneori modificările fizice se manifestă uneori înainte de pierderea memoriei.

Organismul de sănătate explică: „Într-un studiu, oamenii care au mers încet sau au avut un echilibru slab au avut mai multe șanse să fie diagnosticați cu boala Alzheimer în următorii șase ani.”

Aceste modificări sunt un indiciu că celulele din creier și comunicarea neuronală se deteriorează lent.

Această deteriorare va progresa până la demența în stadiu avansat, afectând în cele din urmă capacitatea pacientului de a merge liber sau de a procesa informații despre mediul său fizic.

Întâmpinarea dificultăților în a vedea și a procesa informațiile despre mediul fizic pot probabil să contribuie la problemele de echilibru.

Deși este de obicei un semn al demenței în stadiu avansat, pierderea echilibrului poate fi atribuită în unele cazuri demenței vasculare în stadiu incipient.

Dementia Care Central explică: „În stadiile incipiente, sau chiar înainte de apariția altor simptome de demență, pierderea echilibrului în picioare sau la mers poate indica un potențial crescut de a dezvolta boala Alzheimer.

Ar putea fi, de asemenea, un semn bun că persoana iubită suferă de un fel de demență, alta decât Alzheimer.”

Cerebelul, situat lângă baza abilității, este partea creierului care controlează mișcările corpului.

Bolile care afectează această parte a creierului, cum ar fi demența, au mai multe șanse să afecteze echilibrul mai devreme.

„Demența vasculară, de exemplu, este diferită de boala Alzheimer, deoarece boala este cauzată de lipsa fluxului sanguin care transportă oxigen la cerebel”, adaugă Dementia Care Central.

„Unii oameni cu demență vasculară vor experimenta de fapt senzații de vertij înainte de a avea probleme cu gândirea și memoria.”

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel