Sari la conținut

Semne de diabet mai puțin cunoscute pe care le puteți observa după ce ați mâncat

diabet
Sursă foto: GETTY Images

Semne de diabet mai puțin cunoscute. Lăsat netratat, diabetul poate fi periculos și poate duce la probleme de sănătate pe termen lung. Prin urmare, cunoașterea semnelor de avertizare la care trebuie să fii atent este extrem de importantă.

În România, 2 milioane de persoane sufereră de această maladie, potrivit Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezitățiii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), prevalenţa afecțiunii diabet zaharat fiind de 11,6%.

Starea de sănătate este cauzată de creșterea nivelului de zahăr din sânge, cu cazuri la un nivel ridicat în toată țara. O persoană cu diabet nu poate produce suficientă insulină, ceea ce înseamnă că nivelurile de glucoză din sânge din organism pot fi prea mari.

Semne de diabet mai puțin cunoscute pe care le puteți observa după ce ați mâncat

Unele persoane pot fi conștiente de simptomele comune, cum ar fi senzația de sete mult timp sau nevoia de a urina mai mult decât de obicei. Cu toate acestea, există și alte semne de avertizare, mai puțin cunoscute, la care trebuie să fiți atenți, relatează Mirror.

Potrivit Wayne UNCH Health Care, există anumite „simptome tăcute” care trec adesea neobservate. Acestea pot include oboseală sau slăbiciune, deoarece „zahărul nu poate pătrunde în celule pentru a le energiza, rinichii fiind nevoiți să lucreze ore suplimentare pentru a elimina zahărul în plus”, iar „acest lucru te poate lăsa să te simți slăbit și obosit”.

Furnizorul de asistență medicală a explicat că faptul că a te simți „prea slab pentru a face activități de zi cu zi pe care le puteai face înainte” sau a te simți „epuizat după ce ai mâncat” poate fi semne de alarmă.

Senzația de oboseală pe tot parcursul zilei, nu numai după masă, este un simptom comun experimentat de cei cu diabet. Acest lucru este legat de răspunsurile glicemiei la ceea ce mănânci.

  • „Oboseala regulată, în special oboseala după mese, este un simptom comun al diabetului”, explică diabet.co.uk.

Acest semn se poate datora unui „dezechilibru între nivelul de glucoză din sânge și cantitatea sau eficacitatea insulinei circulante”.

Specialiștii atarg atenția că cel mai bine este să vă testați nivelul de glucoză din sânge pentru a vedea dacă oboseala este într-adevăr rezultatul unui nivel ridicat sau scăzut al zahărului.

Oboseala în timpul zilei poate fi cauzată de alte probleme de sănătate, nu doar de diabet

Dacă sunteți îngrijorat de aceste simptome, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră de familie. Este important să rețineți că aceste semne nu înseamnă neapărat că aveți diabet sau orice altă problemă de sănătate, dar este important să discutați cu un medic pentru a ajunge la fundul a ceea ce poate cauza simptomele.

Alte simptome ale diabetului pot include:

  • pierderea în greutate și pierderea mușchilor,
  • mâncărimi în jurul organelor genitale,
  • vedere încețoșată.

De asemenea, ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră de familie dacă vă îngrijorează oricare dintre aceste semne.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel