Sari la conținut

Semne prin care corpul îți spune că mănânci prea multă sare

sare de masa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Doza zilnica de sare

Semne prin care corpul îți spune că mănânci prea multă sare.

E adevărat că fără sare mâncarea n-ar avea gust. Dar la fel de adevărat este că excesul de sare ne poate îmbolnăvi. Este bine de știut că mai toate alimentele din magazine, inclusiv cele considerate dulci, conţin sare. Prin urmare, dacă nu suntem atenți ajungem să consumăm prea multă sare, fără să ne dăm seama.

Din păcate, nu există un consens general între medici în legătură cu cantitatea de sare pe care ar trebui să o sonsumăm zilnic. Asociația Americană a Inimii indică un consum de 1.500 mg de sare pe zi, în timp ce recomandarea cea mai generoasă este de 2.400 de miligrame. Cu toate acestea, aceeași organizație din SUA notează că media zilnică a unui cetățean ajunge la 3.4 grame de sodiu.

Deși în teorie știm că trebuie să avem un echilibru în tot ceea ce facem, în practică trebuie să recunoaștem că nu ne descurcăm atât de bine. Corpul răspunde oricărui exces, așa că și în acest caz există câteva semne pe care merită să le iei în considerare.

Semne prin care corpul îți spune că mănânci prea multă sare

Îți este mereu sete

Este cel mai cunoscut semn pe care organsimul ți-l transmite că mănânci prea multă sare. Corpul are nevoie de apă pentru a restabili nivelul optim de sodiu. Senzaţia permanentă de sete apare atunci când corpul simte că nu are suficientă apă pentru a stabili un echilibru între cantitatea de sodiu şi restul lichidelor, aşa că trimite un semnal către creier că are nevoie de apă.

Ai pietre la rinichi

Consumul excesiv de sare creşte nivelul calciului în urină, ceea ce predispune la formarea de pietre. O dietă bogată în sodiu mărește riscul de a dezvolta pietre la rinichi, deoarece crește cantitatea de calciu din urină, care s-a dovedit a fi un factor cheie în formarea pietrelor.

Pe măsură ce consumați mai multă sare, corpul reține mai multă apă pentru a încerca să dilueze sodiul. Corpul dumneavoastră elimină în mod normal excesul de lichid prin filtrarea sângelui prin rinichi pentru a extrage apă din sânge.

Cu toate acestea, atunci când aveți o dietă bogată în sodiu, rinichii vor elimina mai puțină apă și, prin urmare, tensiunea arterială crește. Acest lucru poate provoca insuficiență renală deoarece, pe măsură ce tensiunea arterială crește pentru a scădea excesul de sare, pune o presiune extraordinară pe arterele care duc la rinichi.

Ai probleme precum gastrită sau ulcer

Sarea favorizează dezvoltarea bacteriilor precum Heliobacter Pylori. Prezenţa acestei bacterii nu e sinonimă cu boala, însă de multe ori dă simptome precum dureri de stomac, balonare, lipsa poftei de mâncare. Pe termen lung, pot apărea gastrita şi ulcerul.

Cele mai evidente semne prin care corpul te atenționează că mănânci prea multă sare

Sarea poate crește tensiunea

Persoanele care consumă multă sare în dieta lor au un risc mai mare de a dezvolta tensiune arterială crescută. Acest lucru se întâmplă deoarece sarea te face să reții apa, ceea ce îți face inima să pompeze mai greu.

Acest lucru pune multă presiune asupra organelor, ceea ce poate duce la boli de inimă, accidente vasculare cerebrale, demență, boli cardiovasculare și alte probleme grave.

Ai mâinile și picioare umflate

Se știe deja că atunci când consumați prea multă sare, rețineți apă. Majoritatea oamenilor se gândesc doar la balonare cauzată de alimente; însă nu doar anumite alimente pot fi cauza. Sarea vă poate determina să rețineți apă în tot corpul.

Puteți dezvolta umflături (numite edem) la picioare și mâini datorită consumului excesiv de sare. Dacă ai consumat prea multă sare într-o zi, asta cu siguranță nu va provoca umflături, dar în timp, retenția de lichide cauzată de o dietă bogată în sare poate duce cu siguranță la balonare cronică.

Poate cauza ceața cerebrală (brain fog)

Multe lucruri pot provoca tulburări cognitive, inclusiv excesul de sare. Un studiu publicat în Neurobiology of Aging în 2011 a constatat că persoanele în vârstă care au consumat cantități mari de sare și au avut un stil de viață sedentar au avut un declin cognitiv mai mare.

Ceața cerebrală este de obicei un semn de inflamație, care poate fi cauzată de excesul de sare. De asemenea, persoanele care consumă multă sare de obicei nu beau suficientă apă, iar deshidratarea poate provoca și tulburări cognitive.

Sarea poate cauza osteoporoza

În mod normal, oamenii nu se gândesc la acest lucru atunci când vine vorba de diete bogate în sodiu, dar corpul tău pierde calciu când urinezi și cu cât consumi mai multă sare, cu atât pierzi mai mult calciu. Atunci când nu aveți suficient calciu în sânge, acesta îl poate scoate din oase, ceea ce poate provoca osteoporoză.

Limitarea consumului de sare

  • Asigurați-vă că beți cantități suficiente de apă pentru a vă ajuta organismul să-și recapete raportul dorit sodiu-apă.
  • Evitați sau reduceți consumul de alimente intens procesate. Multe dintre aceste produse conțin prea multă sare și nu au nutrienți de calitate.
  • Asigurați-vă că aveți mult potasiu în dieta dumneavoastră. Potasiul poate contracara efectele excesului de sare și scăderea tensiunii arteriale. Sursele sănătoase includ banane, cartofi dulci, spanac, avocado și roșii.
Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel