Sari la conținut

Semne și simptome ale sindromului de colon iritabil

colon iritabil
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
colonului iritabil

Cele mai frecvente simptome ale sindromului de colon iritabil (IBS) sunt durerile abdominale recurente și modificările consistenței scaunului. În timp ce IBS este considerată o tulburare funcțională a intestinului, aceste simptome pot fi frustrante și pot afecta calitatea generală a vieții. Este important să înțelegeți și să înregistrați simptomele pe care le puteți experimenta și să discutați cu medicul dumneavoastră despre modalități de a vă gestiona simptomele în curs.

Simptome predominante

Cele mai frecvente simptome ale IBS sunt:

 • Durere abdominală
 • O schimbare semnificativă a obiceiurilor intestinale
 • Diaree, constipație sau accese alternante ale fiecăruia

Durere abdominală

Persoanele care au IBS descriu adesea durerea abdominală ca spasme, crampe, dureri surde și disconfort general de stomac. Această durere poate fi ușoară, moderată sau severă.

Pentru unii oameni, durerea IBS este ameliorată atunci când au o mișcare intestinală, în timp ce alții pot să nu simtă deloc ușurare. Durerea abdominală se poate agrava după ce ați mâncat sau când sunteți supus mult stresului.

Obiceiuri intestinale: diaree

Diareea apare atunci când cineva are scaune moi și apoase. Cu IBS, oamenii experimentează adesea diaree împreună cu crampe abdominale și sentimente de urgență. Uneori, urgența este atât de semnificativă încât s-ar putea să vă fie frică de accidente de baie sau să vă confruntați cu adevărat.

Mișcările intestinale pot apărea de trei sau mai multe ori într-o singură zi. Dacă diareea este problema principală, diagnosticul va fi IBS predominant diaree (IBS-D).

Obiceiuri intestinale: constipație

Constipația apare atunci când aveți scaune dure, uscate și greu de îndepărtat. Când este prezentă constipația, mișcările intestinale au loc de mai puțin de trei ori pe săptămână.

Când constipația este problema principală, diagnosticul devine IBS predominant în constipație (IBS-C).

Obiceiuri intestinale: alternante

Uneori, persoanele cu IBS experimentează accese alternative de diaree și constipație. Experimentarea acestor două extreme se poate întâmpla pe parcursul lunilor, săptămânilor sau chiar în aceeași zi.

Atunci când acesta este cazul, este diagnosticat ca IBS de tip alternant (IBS-A), cunoscut și ca IBS de tip mixt.

Alte simptome comune

Pe lângă problemele cu durerea abdominală și mișcările intestinale, simptomele IBS pot include și indigestie, precum și diverse senzații care implică intestinele. În consecință, alte simptome primare ale IBS includ:

 • Senzația că nu te-ai golit complet după o mișcare intestinală (evacuare incompletă)
 • Mucus pe scaun
 • Gazozitate excesivă și flatulență
 • Balonare care se poate agrava sau nu pe măsură ce ziua trece
 • Eructații excesive
 • Simțirea unui nod în gât (globus)
 • Arsuri la stomac și reflux acid
 • Indigestie
 • Scăderea apetitului
 • Greaţă

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel