Sari la conținut

Semne timpurii care prevestesc demența. Medic: ochii transmit aceste semne de avertizare

Vedere
Sursă foto: Shutterstock
Vedere proastă

Demența este un termen general care descrie un grup de simptome asociate cu scăderea capacității cognitive suficiente pentru a afecta viața de zi cu zi. Există mai multe tipuri de demență, iar simptomele pot varia, dar există câteva semne timpurii comune care pot indica prezența demenței.

Este important să rețineți că aceste semne pot apărea și în cazul altor afecțiuni,și doar un profesionist în domeniul sănătății poate oferi un diagnostic precis. Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea dumneavoastră sau a cuiva drag, este recomandat să consultați un medic.

Semnele timpurii ale demenței

  1. Probleme de memorie: Dificultatea de a-ți aminti informații recente sau de a reține noi informații poate fi un semn timpuriu al demenței. Persoana afectată poate uita evenimente recente sau poate întreba aceleași întrebări de mai multe ori.
  2. Dificultăți în luarea deciziilor: Persoanele cu demență pot avea dificultăți în luarea deciziilor simple sau pot întâmpina probleme în rezolvarea problemelor.
  3. Confuzie și desorientare: Confuzia privind locația, timpul sau identitatea proprie poate apărea în stadiile timpurii ale demenței. Persoana poate deveni desorientată chiar și în mediul familiar.
  4. Dificultăți de comunicare: Găsirea cuvintelor potrivite sau exprimarea gândurilor poate deveni o provocare. Comunicarea cu alții poate deveni mai dificilă.
  5. Dificultăți în executarea activităților cotidiene: Persoanele cu demență pot avea dificultăți în a-și desfășura activitățile de zi cu zi, cum ar fi îmbrăcatul sau gătitul.
  6. Schimbări în comportament: Persoanele cu demență pot prezenta schimbări în comportament, cum ar fi iritabilitatea, anxietatea, depresia sau retragerea socială.
  7. Pierderea obiectelor și oncapacitatea de a-și găsi calea: Persoanele afectate pot avea dificultăți în păstrarea obiectelor în locuri potrivite și pot uita unde și-au pus lucrurile. De asemenea, pot avea probleme în a se deplasa în locuri familiare.
  8. Modificări ale personalității: Persoanele cu demență pot experimenta modificări ale personalității, precum trecerea de la o personalitate blândă la una mai irascibilă sau apatică.

Aceste semne pot apărea treptat și pot varia de la o persoană la alta. Dacă observați aceste simptome la dumneavoastră sau la cineva drag, este important să consultați un medic pentru evaluare și diagnostic. Un diagnostic timpuriu poate facilita gestionarea și tratarea simptomelor asociate demenței.

Expert în demență: atenție la simptomul clinic de „privire redusă”

Potrivit specialiștilor, conștientizarea simptomelor demenței în fază incipientă ne poate ajuta să câștigăm timp prețios pentru a interveni din timp.

În acest context, Bernadette Mossman, expert în demență și director de asistență medicală la Vida Healthcare, a împărtășit un semnal de alarmă care poate apărea în primele etape, chiar la persoanele care pot avea dificultăți de vedere, dar au în continuare ochii sănătoși.

pierderea bruscă a vederii
Sursă foto: Shutterstock

Mai exact, acest semn timpuriu de demență poate fi observat atunci când citim ceva.

„Un alt simptom mai puțin comun este pierderea bruscă a vederii, care poate fi cauzată de boala Alzheimer, un subtip de demență. În stadiile incipiente ale bolii, unii pot întâmpina dificultăți în a citi texte mici și, de asemenea, pot sări peste rânduri atunci când citesc”, a spus Mossman, potrivit Daily Express

Simptomul este cunoscut sub denumirea clinică de „privirea redusă” și alterează capacitatea oamenilor de a-și mișca ochii în mod normal, iar persoana în cauză ar putea să nu fie complet conștientă.

„Acest lucru poate fi observat de alții, deoarece poate însemna că individul pare că se holbează”, a adăugat Mossman. În plus, expertul a împărtășit că acest semn poate să nu fie identificat la fel de „ușor” ca semne precum pierderea memoriei și confuzia.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel