Sari la conținut

Semnele care-ți arată că ai probleme cu tiroida

Boala Basedow-Graves, tiroidita cronică și nodulii tiroidieni sunt cel mai des întâlnite la pacienții de la Institutul „C.I Parhon”, explică Prof. Dr. Constantin Dumitrache

Dana Lascu

Boala Basedow-Graves este o boală tiroidiană autoimună și cauza cea mai frecventă de hipertiroidie. „Nu se cunosc cauzele acestei afecțiuni, dar au fost identificați câțiva factori de risc: antecedente la rude de gradul I, stresul și perioada postpartum”, explică prof. Dr. Constantin Dumitrache. Boala Basedow se caracterizează prin manifestări clinice de hipertiroidie, gușă și tulburări oculare (gen senzație de nisip în ochi, fotofobie, dureri oculare etc).

Dacă nu este tratată, se agravează cu risc crescut de apariție a complicațiilor severe cardiace sau osoase. Oftalmopatia poate și ea evolua, existând riscul de orbire, în cazurile severe.

Boala Hashimoto, și la copii

Tiroidita cronică (Hashimoto) este o boală autoimună, cauza cea mai frecventă a hipotiroidiei, atât la adulți, cât și la copii, femeile fiind de 4-5 ori mai frecvent afectate decât bărbații. Apare din cauza distrugerii țesutului tiroidian și se poate asocia cu alte boli autoimune: poliartrită reumatoidă, vitiligo sau diabet zaharat de tip I. Prof. Constantin Dumitrache, doctor în științe medicale, spune că „factorii de risc, în cazul de față, sunt: antecedentele familiale la rude de gradul I, vârsta – deși apare și la copii sau adolescenți-, sarcina și iodul administrat în catități mari. Dacă boala nu este diagnosticată și tratată, se va instala hipotiroidia severă și crește riscul de apariție a comei mixedematoase, care poate duce la deces. Nodulii tiroidieni sunt anomalii de structură ale tiroidei. Deși sunt și situații în care pot fi simțiți simplu, cu mâna, în majoritatea cazurilor nu sunt palpabili, fiind descoperiți la ecografie. „Majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, doar 5-10% sunt maligni, alcătuiți din celule canceroase”, dezvăluie Prof. Dr. Constantin Dumitrache.

Factorii de risc sunt: deficitul de iod, iradierea și ereditatea. În majoritatea cazurilor, tratamentul nu este necesar, ci se recomandă doar controlul periodic. Există însă și situaţii în care prezenţa unor noduli tiroidieni poate fi semnul unei afec- ţiuni grave tiroidiene și de aceea este necesar consultul endocrinologic.

Semnele care-ți arată că ai probleme cu tiroida

În caz de hipotiroidie (eliberare în exces de hormoni), „principalele semne sunt: intoleranță la frig, oboseală, astenie, somnolență diurnă, edeme ale pleoapelor, mâinilor și picioarelor, mărirea limbii, îngroșarea buzelor și a vocii, infecții pulmonare, bradicardie și hipertensiune arterială, scăderea poftei de mâncare, grețuri, constipație, tulburări de memorie, explică Dr. Ruxandra Hristea.

Tot ea spune că, în caz de hipertiroidie, pacientul slăbește, chiar dacă mănâncă la fel de mult, transpiră abundent, nu suportă căldura, este nervos, are insomnii, tulburări de concentrare, oboseală musculară, palpitații, tahicardie, hipertensiune arterială, scaune frecvente, piele caldă, transpirată și moale, tulburări de ciclu menstrual și osteoporoză.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel