
Semnele de alarmă ale accidentului vascular. Trebuie să le știi chiar dacă ești tânăr

Romania este printre primele locuri in ceea ce priveste mortalitatea prin accident vascular cerebral.
Accidentul vascular cerebral (AVC) sau atacul cerebral apare cand o parte a creierului nu mai primeste cantitatea de sange necesara si si de oxigen, cauza putand fi ruperea sau blocarea unuia dintre vasele de sange ce aprovizioneaza creierul.
Simptomele care apar in cazul unui AVC se instaleaza de obicei brusc, fara avertisment, pot progresa treptat sau dimpotriva sa se agraveze in timp.
Urmarile unui accident vascular cerebral pot varia de la persoana la persoana, unele persoane pot ramane cu diferite tulburari fizice si psihice . Cele mai frecvente probleme ce apar dupa un atac cerebral sunt: tulburarile de memorie/mers/perceptie/comportament/vorbire, dereglari emotionale, incapacitatea de a te alimenta singur.
Recunoasterea unui AVC se face pe urmatoarele criterii clinice:
Important! Daca sunt prezente unele din simptomele unui AVC este foarte important sa apelati de urgenta la ajutor medical de specialitate pentru ca timpul este esential pentru recuperare.
Potrivit experților, cel mai mare risc AVC îl ai la orele 6:30 dimineața. Explicația: nivelul unei proteine care întârzie devoltarea cheagurilor de sânge, atinge cel mai înalt nivel la această oră.