duminică, iulie 12, 2020

Cele mai recente date statistice arată că, în Europa, sunt diagnosticaţi anual aproximativ 190.000 de pacienţi cu cancer colorectal, iar 20% dintre aceştia sunt deja cu metastaze, mortalitatea depăşind 100.000 de pacienţi pe an.

Totodată, în România, cancerul colorectal ocupă locul al doilea, după cancerul pulmonar, în populaţia generală şi la bărbaţi şi locul al treilea după cancerul de sân şi uterin, la femei. Statisticile raportează o creştere alarmantă a incidenţei şi mortalităţii prin cancer colorectal în ultimii 25 de ani, practic triplarea incidenţei şi dublarea mortalităţii, ceea ce ne aduce pe locul al 4-lea în Europa la incidenţa pentru femei şi la locul al 3-lea pentru bărbaţi, respectiv pe locul al 3-lea la mortalitate pentru femei şi locul al 2-lea pentru bărbaţi.

Citește și:

”Principalele simptome care pot indica prezenţa unui cancer colorectal sunt: rectoragii, scaun creionat, dureri abdominale de cauză neexplicată, tulburări de tranzit cu alternanţă între diaree şi constipaţie, anemie de cauză neexplicată, dar și scăderea în greutate. Dacă un pacient prezintă cel puţin unul dintre aceste simptome, trebuie să se prezinte imediat la medicul specialist gastroenterolog, pentru efectuarea de urgenţă a unei colonoscopii. Colonoscopia este în prezent metoda cea mai sigură pentru prevenirea şi detectarea cancerului colorectal. Cu cât este descoperită mai devreme o neoformaţie malignă, cu atât mai mari sunt şansele de vindecare. Colonoscopia este absolut necesară pentru investigarea polipilor şi pentru îndepărtarea lor. Doar aşa poate fi prevenit cancerul. Populația țintă o reprezintă persoanele de peste 50 de ani”, a explicat dr. Alexandrina Constantinescu, medic specialist gastroenterolog la Institutul Fundeni.

Parteneri