Sari la conținut

Semnele de alarmă care anunţă un accident vascular cerebral

boala care ucide
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Afecţiunile cardiovasculare rămân principala cauză de deces în UE

Un accident vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge (o arteră) care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin.

În câteva minute, celulele nervoase din acea zonă sunt afectate şi ele pot muri în câteva ore. Ca rezultat, acea parte a corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcţiona adecvat.

În cazul în care apar simptome ale unui AVC este necesar un tratament de urgenţă, exact ca şi în cazurile de infarct miocardic. În cazul în care tratamentul medical este început cât mai curând după apariţia simptomelor, cu atât mai puţine celule nervoase vor fi afectate permanent.

Simptomele accidentului vascular includ:

– amorţeală, slăbiciune sau paralizie a feţei, braţului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului
– tulburări de vedere la un ochi sau la ambii, precum vedere neclară, înceţoşată, cu pete, vedere dublă sau pierderea vederii
– confuzie, tulburări de vorbire sau de înţelegere a cuvintelor celorlalţi
– tulburări de mers, ameţeală, pierderea echilibrului sau a coordonării
– dureri de cap severe
Simptomele de localizarea cheagului sangvin sau a hemoragiei şi de extinderea regiunii afectate

Tipuri de AVC

AVC ischemic este cauzat de un cheag ce a blocat un vas sangvin. Poate apărea din mai multe motive: depozite de grăsime formate în artere, fibrilaţie atrială.

Simptomele apar de obicei în jumătatea corpului din partea opusă zonei din creier în care este cheagul. De exemplu, un AVC în partea dreaptă a creierului dă simptome în partea stângă a corpului.

AVC hemoragic apare atunci când o ruptură a unui vas de sânge provoacă o hemoragie în creier.
Simptomele unui AVC hemoragic pot fi similare celor produse de AVC ischemic, dar se deosebesc prin simptome legate de tensiunea crescută în creier, cum ar fi dureri de cap severe, greţuri şi vărsături, „înţepenirea” gâtului, ameţeli, convulsii, iritabilitate, confuzie şi posibil inconştienţă.

Accident ischemic tranzitoriu este provocat de astuparea unei artere. În timpul acestui atac sângele nu mai ajunge să irige porţiunea unde este astupată şi nu mai funcţionează. Este vorba însă numai de o afecţiune care aşa cum o arată şi denumirea este doar temporară. De cele mai multe ori bolnavul îşi revine după 15-30 minute şi foarte rar se întâmplă să-şi revină numai după 24 ore. De cele mai multe ori acestea sunt de mai mică importanţă şi nu au urmări neurologice.
Simptomele unui AVC pot progresa în curs de câteva minute, ore sau zile, adesea în mod treptat. De exemplu, slăbiciunea uşoară poate evolua spre o incapacitate de a mişca braţul şi piciorul de pe o parte a corpului.
În cazul în care accidentul vascular cerebral este provocat de un cheag de sânge mare (ischemic), simptomele apar brusc, în decurs de câteva secunde.

În cazul în care o arteră care este îngustată deja de ateroscleroză este blocată, de obicei simptomele se dezvoltă gradat, în curs de câteva minute sau ore, sau mai rar, în câteva zile.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel