Sari la conținut

Semnele noii variante COVID XE. Medic: „Prezintă un debut brusc, în câteva ore…”

pacient Covid
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Un nou val Covid

Pandemia nu s-a terminat. COVID XE, noua variantă a coronavirusului, se răspândește cu repeziciune. Medicii trag semnalul de alarmă: „Prezintă un debut brusc, în câteva ore…”

Semnele noii variante COVID XE. Medic: „Prezintă un debut brusc, în câteva ore…

Noua variantă COVID XE se răspândește cu repeziciune. Mutația virală, care este o încrucișare între cele mai cunoscute două tulpini ale Omicron, BA.1 (tulpina originală) și BA.2 (tulpina mai infecțioasă), a fost detectată pentru prima dată în Marea Britanie pe 19 ianuarie 2022, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, iar până în luna aprilie, au fost confirmate 600 de cazuri.

XE înregistrează o creștere a ratei de infectare

Din primele analize reiese că XE înregistrează o creștere a ratei de infectare cu peste 10% față de varianata Omicron BA.2.

Simptomele COVID XE includ secreții nazale abundente, strănut și dureri în gât, față de tuse, febră și pierderea mirosului sau a gustului. Deși este similară cu Omicron, cei mai mulți dintre pacienții testați pozitiv până acum o confundă cu o răceală ușoară, potrivit independent.co.uk.

COVID-19 sau  viroză respiratorie?

În ultimele săptămâni, cazurile de gripă și viroze respiratorii au devenit mai frecvente, crescând cu aproximativ 70% față de prima parte a anului. În acest context, medicii au explicat cum putem să facem să deosebim gripa de viroză și mai ales de COVID-19.

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la gripă și la COVID-19. Odată cu ridicarea restricțiilor este și momentul în care apar virozele respiratorii.

Gripa este cea mai gravă formă de viroză respiratorie, iar unul dintre aspectele specifice este faptul că debutează brusc, spun experții în sănătate.

„Gripa, cea mai gravă formă de viroză respiratorie, este o boală imunosupresoare, acest lucru însemnând că scade imunitatea organismului.Prezintă un debut brusc, în câteva ore, cu febră înaltă, cefalee, adică durere de cap, durere la nivelul globilor oculari, mialgii, dureri la nivelul mușchilor, astenie marcată”.

Gripa are o simptomatologie destul de severă

„În cazuri rare, curge nasul sau este prezentă tusea. Trebuie precizat că există posibilitatea ca anumiţi pacienţi, şi mai ales cei nevaccinaţi, să dezvolte simptome mult mai severe decât persoanele infectate cu noua tulpină Covid-19, Omicron. Gripa are o simptomatologie destul de severă. Tipul de gripă identificat în acest sezon la pacienţi este de tip A”, a transmis medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iaşi, pentru Adevărul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel