Sari la conținut

Semnele oboselii cauzate de cancer, adesea confundate cu oboseala cotidiană. Medic: afectează „80% până la 100%” dintre pacienți”

starea de oboseala
Sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei

Oboseala legată de cancer este un simptom comun și extrem de debilitant, care este adesea diferită de oboseala normală pe care o resimțim în viața de zi cu zi. Aceasta poate fi ușor confundată cu lenevia obișnuită sau cu oboseala cotidiană, dar are caracteristici distincte care o deosebesc.

Potrivit Societății Americane de Cancer, oboseala legată de cancer este un efect secundar extrem de frecvent al bolii.

„Între 80% și 100% dintre persoanele cu cancer raportează că au oboseală”, spune organismul de sănătate.

Se spune că oboseala descrisă de acești pacienți este foarte diferită de oboseala pe care au experimentat-o înainte de diagnosticarea cancerului.

Caracteristicile oboselii legate de cancer

Intensitate

Oboseala de cancer este adesea descrisă ca fiind mult mai severă decât oboseala obișnuită. Pacienții se pot simți complet epuizați, fără energie și incapabili să îndeplinească chiar și sarcini simple, cum ar fi folosirea telecomenzii sau mersul la baie.

Persistență

Spre deosebire de oboseala obișnuită care se ameliorează cu odihnă, oboseala de cancer poate persista și nu este ușor ameliorată de somn sau de odihnă.

oboseala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Impact asupra vieții

Această oboseală poate fi mai debilitantă decât alte simptome ale cancerului, cum ar fi durerea, greața sau depresia. Ea poate afecta semnificativ calitatea vieții pacienților, reducându-le capacitatea de a-și desfășura activitățile zilnice.

Simptome asociate

Pot apărea și alte semne cum ar fi ochii obosiți, umerii rigizi, dificultatea de concentrare, iritabilitatea crescută, anxietatea sau lipsa de motivație.

Cauze posibile

Oboseala de cancer poate fi cauzată de multiple factori. Acestea includ nu doar efortul corpului de a lupta împotriva bolii și deteriorarea celulelor sănătoase, ci și efectele secundare ale tratamentelor precum chimioterapia și radioterapia. Tumorile consumă resursele energetice ale corpului, lăsând pacientul epuizat.

Este important ca persoanele care experimentează oboseală persistentă și neobișnuită să se adreseze unui medic pentru evaluare, mai ales dacă aceasta vine însoțită de alte simptome suspecte .

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel