Sari la conținut

Semnele pe care organismul ți le transmite atunci când nivelul de colesterol scapă de sub control. 5 semne neobișnuite de colesterol ridicat la care trebuie să fiți atenți

Sursă foto: Getty Images
semne de avertizare la care trebuie să fiți atenți în degetele de la mâini și de la picioare

Ce este colesterolul ridicat? Colesterolul ridicat este o afecțiune gravă de sănătate în care nivelul colesterolului crește prea mult, declanșând boli de inimă majore.

Colesterolul este o substanță cearoasă care este necesară organismului pentru a produce celule și a produce hormoni importanți. Cu toate acestea, prea mult din aceasta în sânge poate duce la congestie în artere (depunerea de grăsime în pereții arterelor), ceea ce face dificilă funcționarea corectă a inimii.

Citiți mai jos pentru a afla cum se comportă organismul atunci când nivelul de colesterol scapă de sub control. Amintiți-vă să nu ignorați niciodată aceste semne.

Cauze ale colesterolului ridicat

Singurul factor de risc major pentru colesterolul ridicat este o dietă nesănătoasă. Cel care urmează o dietă bogată în alimente grase (mâncăruri prăjite sau junk) și produse procesate are un risc mai mare de a suferi de niveluri ridicate de colesterol și de afecțiuni care pot fi declanșate din cauza acestuia.

Citeste si:

Un alt factor de risc al colesterolului ridicat este lipsa exercițiilor fizice și obiceiurile proaste ale stilului de viață, cum ar fi fumatul și consumul excesiv de alcoo.

Simptome de colesterol ridicat

Colesterolul ridicat este adesea numit „ucigaș tăcut”. Stii de ce? Acest lucru se datorează faptului că colesterolul ridicat lovește adesea organismul fără a prezenta semne și simptome vizibile.

Cu toate acestea, organismul se confruntă cu destul de multe complicații de sănătate atunci când nivelurile de colesterol sunt prea mari în sânge.

Cât de mult colesterol este necesar organismului pentru a funcționa normal? Prea mult colesterol înseamnă că nivelul colesterolului din sânge este peste 200. Când se întâmplă acest lucru, organismul va arăta câteva semne.

Xantelasma

Xantelasma se poate acumula pe piele și tendoane și are ca rezultat formarea de bulgări de diferite dimensiuni pe tot corpul. Ele pot avea limite clar definite și pot fi roz.

Apar frecvent în grupuri și se găsesc cel mai frecvent pe mâini, spatele brațelor sau în zona din jurul ochilor.

Semne de colesterol
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei

Dureri abdominale intense

Când nivelul trigliceridelor din sânge este aproape sau peste 800 mg/dl, umflarea abdominală și sensibilitatea sunt de obicei cauzate de un ficat sau spline mărite.

În plus, simptome precum disconfortul stomacal sever și greața frecventă pot fi provocate de aceste niveluri.

Picioare reci

Picioarele reci sunt al treilea cel mai neobișnuit semn al colesterolului crescut pe care îl poate prezenta organismul. Acest lucru se întâmplă în primul rând pentru că un nivel ridicat al colesterolului poate cauza formarea de plăci arteriale, care pot limita fluxul de sânge către picioare și  pot duce la picioare reci.

Pete neobișnuite pe piele

Colesterolul obstrucționează adesea capilarele, care sunt vase de sânge foarte mici care transportă oxigenul către piele. Culoarea suprafeței pielii s-ar putea modifica ca urmare a acestui fapt. În plus, ar putea agrava probleme ale pielii, cum ar fi psoriazisul.

Embolia colesterolului este o tulburare mai periculoasă care poate rezulta ocazional din colesterolul crescut.

Amorţeală

Următorul simptom al colesterolului ridicat pe care îl poate prezenta organismul este amorțeala. Când nu vă simțiți picioarele , asigurați-vă că vă verificați nivelul colesterolului din sânge. Te întrebi care este legătura? Lasă-ne să ți-o explicăm. Amorțeala semnalează că s-a dezvoltat formarea plăcii în arterele și alte vase de sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.