Sari la conținut

Semnele și simptomele retinoblastomului

Retinoblastomul este cea mai frecventă tumoră malignă intraoculară la copii, care, diagnosticată  precoce și tratată eficient, prezintă cea mai mare rată de vindecare dintre tumorile oculare. Despre modul în care se face diagnosticul afecțiunii, dar și despre semnele și simptomele acesteia, ne-a explicat dr. Ana Maria Boariu, medic specialist oftalmolog la Spitalul de Oftalmologie Infosan.

Datele statistice arată că retinoblastomul reprezintă 3% din totalul afecţiunilor maligne pediatrice.

Afecțiunea poate fi prezentă la naștere și este aproape în totalitate o caracteristică a copilăriei precoce. În 90% din cazuri, pacienții sunt diagnosticați înaintea vârstei de 5 ani. Mai exact, vârsta medie a diagnosticării este de 24 de luni. Vestea bună este aceea că incidența retinoblastomului scade o dată cu vârsta. Depistarea după vârsta de 6 ani este rară. Iar vârsta înaintată este, de obicei, asociată cu boala avansată și un prognostic rezervat. Doar 24 de cazuri au fost raportate la adulți cu vârste cuprinse între 20-74 de ani la nivel mondial, ne-a explicat medicul specialist oftalmolog.

Boala poate fi unilaterală sau bilaterală

Conform medicului, în 60% din cazuri boala este unilaterală (apare la un singur ochi), iar vârsta medie la diagnostic este de 2-3 ani. Forma bilaterală (boala este la ambii ochi) apare în aproximativ 40% din cazuri, cu o vârstă medie de descoperire a bolii de 1 an.

Predispoziția genetică are un rol important

Forma ereditară prezentă în 40% din cazuri este definită prin prezenţa unui istoric familial pozitiv de retinoblastom. Tumora are focare multiple. Se poate manifesta sub formă unilaterală sau bilaterală. În 85% din cazuri pacienţii prezintă afectare bilaterală cu focare multiple. Pe de altă parte, retinoblastomul neereditar reprezintă 60% din cazurile de retinoblastom. Vârsta medie la diagnostic a pacienţilor cu formă unilaterală este de 2-3 ani. Este o formă unifocală, netransmisibilă, nu prezintă antecedente familiale, iar riscul membrilor familiei de a dezvolta un  retinoblastom este scăzut.

Care sunt semnele și simptomele bolii:

Majoritatea copiilor afectați se prezintă la medic în primii 2-3 ani de viaţă. Copiii cu forma bilaterală se prezintă precoce, adică în jurul vârstei de un an.

La prima evaluare clinică, primul semn al bolii și cel mai frecvent, îl constituie leucocoria – un reflex albicios la nivelul pupilei.  În general, părinții sunt cei care remarcă în fotografii aspectul particular al pupilei. Aceasta are aspectul clasic de  “ochi de pisică”. Este importantă recunoașterea acestuia de medicii de familie sau de pediatri. Ei au responsabilitatea de a-i îndruma spre medicul oftalmolog, ne-a spus dr. Ana Maria Boariu.

Totodată medicul spune și că strabismul apare în 20% din cazurile de retinoblastom. Cu alte cuvinte și acesta poate fi considerat un semn al bolii. Concret, strabismul apărut în primii 6 ani de viață ridică suspiciunea de retinoblastom. De aceea, deviațiile strabice la copilul mic obligă la efectuarea examenului sistematic al fundului de ochi.  Scăderea acuității vizuale poate fi prezentă și ea.

Conform specialistului, pe măsură ce tumora invadează globul ocular pot să apară  modificări secundare. Mai exact pot să apară glaucom secundar însoțit de ochiul roșu, dureros și ocazional dezlipire de retină și inflamație orbitară. De asemenea, tumora poate  metastaza prin extensie directă la creier, prin nervul optic şi pe cale hematogenă (cel mai frecvent la nivel osos, hepatic) sau limfatică (în ganglionii cervicali, mediastinali).

Cum se stabilește diagnosticul:

Este esențială diagnosticarea precoce și instituirea unui tratament corect, pentru a salva viața pacienților, dar și pentru a crește șansele de conservare a globului ocular și a diminua riscul de apariție a complicațiilor sau a efectelor secundare tratamentului. Diagnosticul de certitudine al retinoblastomului se bazează pe un examen clinic general, însoţit de un examen oftalmologic complet sub anestezie generală, analize de laborator, investigaţii radiologice şi imagistice, a mai susținut medicul oftalmolog.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel