vineri, iunie 2, 2023

Simptome cancer. Expunerile repetate la soare pot activa leziunile pielii, în special alunițele. Dacă încep să-și schimbe forma, culoarea sau marginile nu sunt vești îmbucurătoare.

Melanomul malign este unul dintre cele mai agresive cancere de piele și din păcate, se depistează în faze înaintate, avertizează medicul Mirela Miertoiu.

Stadiile 2, 3 sau 4, metastaze, iar modul de tratare sau vindecare este mult mai greu. Boala se poate trata și se poate vindeca dacă este descoperit din timp, de aceea este bine să vizitați un dermatolog anual, pentru a vă investiga alunițele.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Stresul, atacul de panic...

Simptomele cancerului de piele apar și pe unghii

Dacă melanomul este descoperit târziu, șansele de supraviețuire sunt foarte mici! Melanomul metastazează rapid. Cremele de protecție sunt obligatorii, indiferent de sezon, de fiecare dată când ieșim din casă.

Atenție mare și la locul în care apar alunițele. Ele se pot ivi în cele mai neașteptate zone, nu doar la nivelul feței, brațe sau torace. Melanomul poate să apară atât la nivelul mucoasei, tălpii sau al unghiei. Adesea petele unghiale nu sunt luate în serios, deși ar putea fi o aluniță periculoasă!

Consultați un dermatolog dacă aveți o pată neagră pe unghie și nu este cauzată de un traumatism. Dacă nu este o lovitură de ciocan, poate fi un melanom, avertizează medicul!

Te-ar mai interesa: Eliminarea acidului uric. Alimente și băuturi reco...

Atenție, melanomul poate apărea chiar și în ochi! Este vital ca aceste melanoame să fie diagnosticate corect, nu improvizați tratamente și nu amânați vizita la dermatolog.

Cum recunoști o leziune suspectă și când să mergi la dermatolog?

Dacă ai observat oricare dintre aceste schimbări este foarte important să nu amâni un control la medicul dermatolog:
• ai o leziune, iar dacă trasezi axele longitudinal și transversal toate cele patru cadrane nu sunt simetrice;
• marginile neregulate sunt un semnal de alarmă;
• mai mult de două culori într-o leziune pot să fie un semnal de alarmă;
• diametrul leziunii este mai mare de 5 mm;
• dacă alunița s-a schimbat în culoare, dimensiune și a devenit asimetrică.

Te-ar mai interesa: Pacientă cu dureri insuportabile, amenințată de me...

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private