Sari la conținut

Semnul cheie al diabetului pe care îl puteți observa la prima oră a dimineții

diabet
Sursă foto: GETTY Images
Semne ascunse de diabet

Din cuprinsul articolului

Poate credeți că vă cunoașteți corpul pe dinafară și pe dinăuntru, dar unele afecțiuni au semne mai subtile pe care s-ar putea să nu le observați.

Diabetul, de exemplu, poate fi mai dificil de diagnosticat, deoarece primele semne de avertizare nu sunt cel mai ușor de observat. De fapt, potrivit NHS, simptomele diabetului de tip 2 pot trece neobservate pentru o perioadă destul de lungă de timp, deoarece semnalele de alarmă sunt destul de generale.

Acest lucru înseamnă că ar trebui să fiți conștienți de simptome, astfel încât, dacă observați vreunul dintre ele, să puteți vorbi cu medicul dumneavoastră de familie cât mai curând posibil – iar un farmacist a evidențiat lucrurile pe care ar trebui să le căutați dimineața.

Abbas Kanani, un farmacist de la Chemist Click, a împărtășit cu Express că puteți experimenta trei senzații cheie în prima parte a zilei. El a explicat că este posibil să „observați că aveți sete crescută, sau foame, sau simțiți nevoia să faceți pipi frecvent”.

Potrivit Diabetes.co.uk, setea excesivă, cunoscută și sub numele de polidipsie, este unul dintre simptomele „inițiale” ale diabetului pe care le puteți observa. Bineînțeles, tuturor ne este sete din când în când, dar dacă nu vă puteți potoli setea sau simțiți mereu că trebuie să beți, ar fi bine să menționați acest lucru medicului dumneavoastră de familie.

Un alt semn este polifagia, adică faptul că îți este excesiv de foame. Zahărul este principala formă de energie pe care corpul dumneavoastră o folosește din alimentele pe care le consumați, dar fără suficientă insulină, organismul dumneavoastră nu poate folosi glucoza pentru energie. Această lipsă de utilizare a energiei vă poate determina, la rândul său, să vă simțiți mai înfometat și să mâncați mai mult ca urmare a acestei foamete.

Ultimul semn asupra căruia Abbas a avertizat este poliuria, nevoia de a face pipi mai frecvent sau de a urina în cantități excesive. Deoarece excesul de zahăr din sânge nu poate fi absorbit, acesta ajunge în urină, unde atrage mai multă apă. Acest lucru poate duce la volume neobișnuit de mari de urină.

Simptomele diabetului de tip 2

Sete excesivă
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Acestea sunt cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip 2, potrivit NHS:

  • Urinați mai mult decât de obicei
  • senzație de sete tot timpul
  • vă simțiți foarte obosit
  • pierderea în greutate fără să încercați
  • mâncărimi în jurul penisului sau vaginului sau apariția repetată a aftelor.
  • tăieturi sau răni care se vindecă mai greu
  • vedere încețoșată

Aceștia au împărtășit, de asemenea, factorii de risc:

  • aveți peste 40 de ani, sau peste 25 de ani dacă proveniți dintr-o etnie asiatică
  • aveți o rudă apropiată cu diabet (cum ar fi un părinte, un frate sau o soră)
  • sunteți supraponderali sau trăiți cu obezitate sau nu sunteți foarte activi din punct de vedere fizic

 

 

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel