Sari la conținut

Semnul de pe mână care arată dacă ai cancer sau boli de inimă

Sursa: Unsplash

Din cuprinsul articolului

O strângere de mână moale este o modalitate sigură de a face o impresie proastă la un interviu de angajare.

Dar lipsa de fermitate ar putea avea implicații mai grave – ar putea fi un semn că cineva riscă să moară prematur, sugerează un studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au asociat o forță slabă de strângere a mâinii cu un risc mai mare de boli precum cancerul sau bolile de inimă.

Aceștia au descoperit că persoanele în vârstă cu o forță de prindere scăzută aveau un ADN mai vechi din punct de vedere biologic și mai mulți biomarkeri dăunători decât colegii lor.

Medicii știu de mult timp că există o legătură între scăderea forței de prindere pe măsură ce îmbătrânești și o durată de viață mai scurtă, dar încă nu sunt siguri de ce sunt legate aceste două lucruri. Cercetătorii din Michigan au legat-o de procesul de metilare a ADN-ului, scrie DailyMail.

‘Există un număr mare de dovezi care leagă slăbiciunea musculară, determinată de o forță de strângere scăzută, de o serie de rezultate negative pentru sănătate legate de îmbătrânire’, au scris cercetătorii în studiu.

‘Având în vedere aceste legături, forța de prindere a fost etichetată drept un „biomarker al îmbătrânirii”; și totuși, căile care leagă forța de prindere de consecințele negative asupra sănătății sunt neclare’.

Multe boli devin mai frecvente pe măsură ce o persoană îmbătrânește. Însă, medicii consideră că există o diferență între vârsta ‘reală’ a unei persoane și vârsta sa ‘de sănătate’.

Unii oameni îmbătrânesc mai bine decât alții, iar durata de viață poate varia foarte mult în funcție de genetică și de alegerile privind stilul de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice.

Deși reducerea stării generale de sănătate a unei persoane la un număr exact este imposibilă, oamenii de știință au dezvoltat de-a lungul anilor instrumente care pot determina cât de aproape sau departe poate fi moartea.

Unul dintre aceste instrumente este măsurarea forței de prindere. Deși este un lucru care poate fi adesea trecut cu vederea, cantitatea de putere pe care o persoană o poate extrage din mâinile și antebrațele sale poate fi un indicator puternic al sănătății generale.

Într-un raport din 2019, un expert de la Universitatea Campbell a scris că forța de prindere este legată de densitatea osoasă, riscul de fracturi, afectarea cognitivă, diabetul și calitatea generală a vieții.

Studii pe o perioadă de zece ani

Cercetătorii din Michigan au sperat să găsească legătura dintre puterea de prindere și sănătatea generală.

În cea mai recentă cercetare publicată în Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, cercetătorii au adunat date de la 1.300 de bărbați și femei în vârstă de aproximativ 70 de ani, timp de zece ani.

Fiecare participant a folosit un dinamometru cu arc Smedley – un instrument de prehensiune – pentru a testa puterea din mână la fiecare doi ani.

Aceștia apucau dispozitivul și strângeau cât de tare puteau de două ori cu fiecare mână, iar cel mai mare rezultat înregistrat era inclus în studiu.

Cu ajutorul probelor de sânge, echipa de cercetare a adunat, de asemenea, date despre nivelurile de metilare a ADN-ului la fiecare participant.

Institutul Național al Cancerului descrie metilarea ADN-ului ca fiind procesul prin care metilul, o substanță chimică derivată din metan, se adaugă la ADN.

‘Adăugarea de grupări metil poate afecta modul în care unele molecule acționează în organism’, scrie NCI.

‘De exemplu, metilarea secvenței de ADN a unei gene poate dezactiva gena, astfel încât aceasta să nu producă o proteină’.

Creșterile de metilare a ADN-ului sunt legate de cancer, boli de inimă și probleme ale sistemului nervos.

Echipa de cercetare din Michigan a descoperit o corelație puternică între puterea de prindere a unei persoane și vârsta biologică a acesteia.

Pe măsură ce trecea timpul, persoanele a căror forță de prindere s-a degradat aveau, de asemenea, mai multe șanse de a dezvolta o afecțiune cronică severă sau de a muri în timpul perioadei de studiu.

Cercetătorii nu sunt siguri de ce metilarea ADN-ului este legată de mortalitatea timpurie, dar cred că forța musculară ar putea ajuta la protejarea împotriva acesteia.

‘Sunt necesare cercetări viitoare pentru a înțelege măsura în care vârsta [metilarea ADN] mediază asocierea dintre forța de prindere și bolile cronice, dizabilitatea și mortalitatea timpurie’, au scris aceștia.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel