Sari la conținut

Semnul din ochi care îți arată cât mai ai de trăit

ochi albastri
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Semnul din ochi care îți arată cât mai ai de trăit. Desfășurând un demers amplu, o echipă interdisciplinară formată din cercetători și medici oftalmologi a descoperit un legământ inedit între sănătatea retinei și longevitatea umană.

Având o implicare majoră în acest studiu exhaustiv, 47.000 de pacienți au fost supuși investigațiilor, evidențiind o corelație semnificativă între starea retinei și perspectiva de viață a individului.

Retina, o structură complexă amplasată în spatele ochilor, aliniată cu milioane de celule sensibile la lumină și nervi specializați în receptarea informațiilor din mediul înconjurător, a devenit subiectul central al acestei cercetări remarcabile.

Îmbătrânirea retinei, semnal al pericolului

Studiul recent publicat în Jurnalul Britanic de Oftalmologie a evidențiat un adevăr surprinzător și crucial: cu cât retina prezintă semne de ”îmbătrânire” mai pronunțate, cu atât crește probabilitatea de a deceda în următorul deceniu. Acest veritabil avertisment oferit de ochii noștri obosiți și îmbătrâniți precoce poate deschide calea spre înțelegerea și anticiparea unor boli neurologice, precum Alzheimer. Dr. Mingguang He, coautor al acestei cercetări de excepție și membru al Centrului pentru Cercetarea Ochiului din Australia, subliniază importanța crucială a retinei ca o ”fereastră” unică ce facilitează evaluarea evoluției proceselor patologice asociate cu afecțiunile neurologice și vasculare, acestea fiind legate de un risc crescut de mortalitate.

Cercetătorii implicați în această analiză complexă au monitorizat evoluția vederii și în special starea retinei la un eșantion de pacienți cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, timp de 11 ani. Fiecare participant a fost supus unor scanări detaliate ale retinei și fundului ochiului, comparându-se astfel „vârsta biologică a retinei” cu vârsta cronologică a persoanei respective.

Rezultatele au relevat diferențe semnificative între „vârsta” retinei și vârsta reală a pacienților. Cu cât discrepanța este mai mare, cu atât riscul de deces prematur a fost înregistrat ca fiind cu 50 – 60% mai ridicat. Aceste constatări au fost validate și după corectarea pentru alți factori de risc, precum hipertensiunea, obezitatea sau stilurile de viață nesănătoase.

„Vârsta retinei se dovedește a fi un indicator biologic semnificativ pentru calitatea și durabilitatea vieții umane”, conchide cu fermitate studiul realizat. Delicata rețea vasculară din retina servind drept barometru al sănătății sistemului circulator și a creierului.

Retina, martora procesului de îmbătrânire, se dovedește a fi extrem de sensibilă la factorii ce accelerează acest proces la nivelul întregului organism, contribuind astfel la un risc crescut de deces prematur, precum subliniază specialistul australian Dr. He.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: