Sari la conținut

Semnul din ochi care poate prevesti un accident vascular cerebral

infectie ochi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
infectie la ochi

Simptome AVC. Aspectul ochilor poate fi un indicator al riscului de a suferi un accident vascular cerebral. Un studiu a scos la iveală că persoanele care prezintă modificări ale vaselor de sânge mici din ochi, sunt mai predispuse să sufere ulterior un atac cerebral, decât persoanele fără aceste semne.

Rezultatele au fost confirmate chiar și după ce cercetătorii au luat în considerare factorii de risc tradiționali pentru accident vascular cerebral, cum ar fi fumatul și hipertensiunea arterială, potrivit studiului publicat în Neurology, revista științifică a Academiei Americane de Neurologie.

Studiul a implicat 3.654 de australieni cu vârste de peste 49 de ani. Cercetătorii au făcut fotografii speciale ale retinei participanților și le-au examinat pentru modificări sugestive ale deteriorării vaselor de sânge mici. Aceste mici modificări ale vaselor pot fi observate în stadiile incipiente ale retinopatiei, cu mult înainte ca vederea să fie afectată.

Cei cu vase de sânge sparte în ochi sunt cu 70% mai predispuși la AVC

„Vasele de sânge din ochi au caracteristici anatomice similare cu vasele de sânge din creier”, a explicat dr. Paul Mitchell, MD, de la Universitatea din Sydney, Australia. „E nevoie de mai multe cercetătir pentru a confirma aceste rezultate, dar este îmbucurător să credem că această procedură destul de simplă ne-ar putea ajuta să prezicem dacă cineva este mai predispus să dezvolte un accident vascular cerebral peste câțiva ani”.

Cercetătorii i-au urmărit pe participanți timp de șapte ani, urmărind care dintre participanți au avut accidente vasculare cerebrale sau atacuri ischemice tranzitorii, numite și mini-AVC. Pentru cei care au murit în timpul studiului, cercetătorii au examinat cauza morții pentru a stabili dacă a fost implicat un accident vascular cerebral.

Cei cu leziuni ale vaselor de sânge ale ochilor au fost cu 70% mai predispuși să aibă un accident vascular cerebral în timpul studiului decât cei fără leziuni. Riscul a fost mai mare la cei cu semne de vase de sânge oculare deteriorare, dar fără tensiune arterială crescută; aceștia sunt cu 2,7 ori mai predispuși să facă un AVC decât cei fără semne oculare.

Riscul a fost, de asemenea, mai mare pentru cei cu mai mult de un tip de leziune a vaselor de sânge. (Cum diabetul poate provoca leziuni oculare, aceste rezultate nu au inclus participanții cu diabet zaharat, care este, de asemenea, un factor de risc pentru accident vascular cerebral.)

Semnele deteriorării includ umflături mici în vasele de sânge, microanevrisme și hemoragii sau pete minuscule de sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.