Sari la conținut

Semnul îngrijorător din toaletă poate fi un avertisment de sănătate pe care nu trebuie să îl ignori niciodată

cancer de colon
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Pierderea în greutate poate să reducă riscul de cancer de colon

Din cuprinsul articolului

Dacă observați schimbări în obiceiurile dvs. de toaletă, nu este întotdeauna ceva de care să vă faceți griji, dar merită să fiți conștienți de faptul că ar putea semnala o schimbare semnificativă a sănătății – și ar putea necesita asistență medicală.

Modificările inexplicabile ale obiceiurilor de toaletă ar putea fi un motiv de îngrijorare, potrivit experților medicali. Desigur, există adesea motive inofensive în spatele unor astfel de schimbări, de la stres până la dietă, și ar trebui să vă adresați întotdeauna unui profesionist din domeniul medical ca prim punct de apel, deoarece acesta vă poate lămuri cu privire la orice îngrijorare legată de sănătate.

Dar, cu toate acestea, este totuși util să fiți conștienți de o serie de semne de avertizare atunci când vine vorba de cauze mai sinistre, pentru a ajuta la un diagnostic precoce.

Vorbind cu Express, experții au subliniat importanța de a lua în serios schimbările intestinale. Abbas Kanani, farmacist la farmacia online Chemist Click, a declarat:

„Modificările inexplicabile și persistente ale obiceiurilor intestinale – scaune moi și apoase, scaune tari sau uscate și modificări neobișnuite și persistente ale texturii – ar putea semnala sindromul colonului iritabil (IBS), o boală inflamatorie intestinală (IBD), cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativă, sau intoleranță sau alergie alimentară.

„Sângele în scaun – roșu închis sau maro – poate indica probleme mai sus în colon, iar scaunul adânc, ca smoala, este adesea un semn că există o problemă în stomac, cum ar fi sângerarea din cauza ulcerului. Acest lucru ar putea semnala hemoroizi, care sunt vene umflate în partea inferioară a rectului care pot sângera. Dacă este persistent și asociat cu alte simptome gastrointestinale, cum ar fi diareea, ar putea semnala IBD.”

Sânge în scaun

Între timp, Dr. Angela Rai, medic de familie la The London General Practice, a adăugat că sângele în scaun ar putea fi „primul semn vizibil” de cancer.

„Simptomele cancerului intestinal pot fi subtile și ar trebui să fiți verificat dacă aveți aceste simptome sau orice modificări persistente ale obiceiurilor intestinale, sânge în scaun sau pierdere neintenționată în greutate.

Mergeți la medicul de familie, acesta poate aranja teste, inclusiv analize de sânge, teste de scaun sau teste mai avansate, cum ar fi colonoscopia sau colonografia CT, dacă este necesar”, a sfătuit expertul.

„Cancerul intestinal este tratabil și vindecabil, mai ales dacă este diagnosticat la timp. Aproape toată lumea supraviețuiește cancerului intestinal dacă este diagnosticat în stadiul cel mai timpuriu. Cu toate acestea, acest lucru scade semnificativ pe măsură ce boala se dezvoltă. Diagnosticul timpuriu chiar salvează vieți.”

Este, de asemenea, „un simptom comun și poate fi cauzat, de obicei, de alte afecțiuni, cum ar fi hemoroizii sau fisurile anale”, a precizat medicul de familie.

„Sângele în scaun fără simptome de hemoroizi, cum ar fi durere, mâncărime și disconfort, este mai degrabă îngrijorător. Sângele în scaun cu o schimbare persistentă a obiceiului intestinal spre scaune mai libere și deschiderea intestinelor mai des și poate fi asociat și cu disconfort și durere abdominală.”

Cancer de prostată

De asemenea, este important să acordați atenție schimbărilor la urinare, după cum a adăugat Dr. Sanjay Mehta. „Cancerul de prostată este o boală pe care tindem să o vedem la grupele de vârstă mai înaintată, dar există și excepții, ca în cazul oricărei forme de cancer.

Adesea este vorba despre simptome urinare și schimbări în modul în care urinezi, deci frecvența, unde trebuie să mergi mai des. Hesitație, când stai deasupra vasului de toaletă și trece o perioadă de timp până când reușești să urinezi, și „dribling”, când ai terminat de urinat, dar constați că încă mai urinezi când te îndepărtezi”, a spus el.

„Acestea sunt oricum comune la bărbații mai în vârstă. Dar dacă este ceva nou pentru tine și constați că trebuie să mergi mai des noaptea și că ai ezitare sau urgență, consultă-ți medicul.” Dacă aveți preocupări legate de simptomele menționate în acest articol, se recomandă să vorbiți cu medicul dumneavoastră de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel