Sari la conținut

Semnul neobișnuit pe care îl ai atunci când vorbești și care ar putea semnala o boală ucigașă silențioasă

consultatie
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Diabetul este o afecțiune gravă, care durează de obicei toată viața și care face ca nivelul zahărului din sânge să devină prea ridicat. Deși nu se știe exact care sunt cauzele diabetului de tip 1, în cazul pacienților cu diabet de tip 2, acesta este adesea legat de factori precum excesul de greutate și lipsa de exerciții fizice. Cu toate acestea, diabetul poate apărea și în familie.

Deși nu există tratament pentru diabet, există tratamente disponibile pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

Ca în cazul oricărei afecțiuni sau boli, cu cât identificați mai repede simptomele diabetului, cu atât mai repede puteți solicita ajutor medical.

Există o serie de simptome bine cunoscute la care trebuie să fiți atenți, cum ar fi senzația de sete, oboseala și nevoia de a urina mai mult decât de obicei.

Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că o altă schimbare în corpul dumneavoastră ar putea fi un simptom improbabil al diabetului.

Cercetătorii din Canada au sugerat că o voce mai ascuțită ar putea fi un semn de avertizare al acestei afecțiuni.

Un nou studiu, publicat în revista Scientific Reports, a arătat că, odată cu creșterea nivelului de zahăr din sânge, crește și frecvența vocii unei persoane.

S-a constatat că această relație este valabilă nu doar pentru persoanele cu diabet, ci și pentru cele cu niveluri normale de zahăr din sânge.

Deși schimbarea este subtilă – doar o creștere de 0,02 Hz a tonului pentru fiecare creștere de 1 mg/dL a glicemiei – este suficient de consistentă pentru a fi detectabilă, relatează Study Finds.

Semnul neobișnuit pe care îl ai atunci când vorbești și care ar putea semnala o boală ucigașă silențioasă

Prin urmare, dacă glicemia a trecut de la un nivel normal de 80 mg/dl la 180 mg/dl după o masă, înălțimea vocii ar putea crește cu aproximativ doi Hz.

În timp ce aceasta este o schimbare prea mică pentru ca urechea umană să o observe, dar potențial detectabilă prin analize audio sensibile, au declarat cercetătorii.

Într-un comunicat de presă, Jaycee Kaufman – autorul principal al studiului și om de știință la Klick Labs, a declarat: „Prin stabilirea unei asocieri pozitive semnificative între nivelurile de glucoză și frecvența fundamentală, studiul nostru oferă o justificare convingătoare pentru mai multe cercetări privind utilizarea vocii pentru a prezice și monitoriza nivelurile de glucoză.

„În timp ce metodele actuale de monitorizare a glucozei sunt adesea invazive și incomode, monitorizarea glucozei pe bază de voce ar putea fi la fel de ușoară ca și vorbitul într-un smartphone, ceea ce ar putea schimba jocul pentru cele aproximativ 463 de milioane de persoane din întreaga lume care trăiesc cu diabet de tip 2.”

Participanții la studiu au inclus persoane cu glicemie normală, prediabet și diabet de tip 2.

Relația dintre înălțimea vocii și glucoză s-a menținut în toate aceste grupuri, deși a fost ușor mai slabă în cazul celor cu diabet.

Simptomele diabetului la care trebuie să fim atenți, enumerate de NHS, includ:

  • Urinatul mai mult decât de obicei
  • Senzația permanentă de sete
  • Senzația de oboseală
  • Pierderea în greutate fără a încerca
  • Mâncărimi în jurul penisului sau vaginului sau apariția repetată a aftelor
  • Tăieturi sau răni care se vindecă mai greu
  • Vedere încețoșată.

Dacă prezentați orice simptome ale diabetului, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră de familie.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel