Sari la conținut

Senzație de arsură la picioare: Nu ignorați! Uite ce se poate face pentru ameliorare

senzatia de arsura a picioarelor
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cauze ale senzației de arsură a picioarelor

Senzația de arsură la nivelul picioarelor trebuie cunoscută deoarece poate fi cauzată de diverși factori. Dacă simți că îți ard picioarele, din fericire, există mai multe remedii eficiente acasă pentru o ușurare rapidă.

Senzația de arsură la nivelul picioarelor poate fi cauzată de diverse cauze, cum ar fi:

arsură la picioare
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
  • Neuropatie: Adesea asociată cu diabetul, implică leziuni ale nervilor periferici, ceea ce duce la o senzație de arsură.
  • Deficiențe nutriționale: Lipsa vitaminelor esențiale, cum ar fi B12, poate contribui la deteriorarea nervilor și senzația de arsură la nivelul picioarelor.
  • Infecții și inflamații: afecțiuni precum piciorul de atlet sau celulita vă pot face picioarele să se simtă ca și cum ar ard.
  • Consumul cronic de alcool: Consumul de alcool pe termen lung poate duce la neuropatie.
  • Oboseala: Perioadele prelungite de stat în picioare sau de mers pot face ca picioarele să se simtă calde și inconfortabile.
    Remedii la domiciliu pentru a vă împiedica să ardă picioarele

Mai multe remedii naturale pot ameliora arsurile și disconfortul la nivelul picioarelor, inclusiv:

1. Apă rece: Înmuierea picioarelor în apă rece poate oferi o ușurare imediată a senzației de arsură. Utilizați un lighean cu apă rece (nu cu gheață) și înmuiați picioarele timp de 15-20 de minute. Acest lucru ajută la reducerea inflamației și amorțește zona, oferind o ușurare temporară.

2. Săruri: Adăugarea de săruri în apă poate fi deosebit de liniștitoare. Sarea Epsom este bogată în magneziu, care ajută la reducerea inflamației și durerii. Dizolvați 1-2 linguri de săruri Epsom în apă caldă și înmuiați picioarele timp de 15-20 de minute.

3. Oțet: Oțetul de mere are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. Adăugarea unei cani de oțet de mere la o baie de picioare poate ajuta la neutralizarea pH-ului pielii și la reducerea senzației de arsură. Înmuiați picioarele timp de 15-20 de minute pentru cele mai bune rezultate.

4. Turmeric: Turmericul conține curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante puternice. Faceți o pastă amestecând pudra de turmeric cu apă și aplicați-o pe zona afectată.

Lăsați-l să acționeze 20 de minute și apoi spălați-l. Consumul de ceai de turmeric poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației interne.

5. Ghimbir: Este un alt agent antiinflamator natural care poate oferi o ușurare dacă îți ard picioarele. Adăugați felii proaspete de ghimbir la o baie de picioare sau aplicați ulei de ghimbir pe zona afectată. Consumul de ceai de ghimbir poate fi, de asemenea, benefic.

6. Uleiuri esențiale: Levănțica, menta și eucalipt au efecte răcoritoare și liniștitoare. Adăugarea câtorva picături într-o baie de picioare sau amestecarea acestora cu un ulei purtător (de exemplu, ulei de nucă) pentru un masaj al picioarelor poate ajuta dacă picioarele vă ard.

7. Suplimente de vitamine B: Arderea picioarelor poate fi uneori rezultatul unei deficiențe de vitamina B. Luarea unui supliment de vitamina B, care include B1 (tiamină), B6 ​​și B12, poate ajuta la tratarea acestei deficiențe și la reducerea simptomelor.

8. Masajul picioarelor: Masajul regulat al picioarelor poate îmbunătăți circulația și poate ajuta la ameliorarea senzației de arsură.

Utilizați un ulei de masaj delicat și aplicați o presiune ușoară pe zonele afectate, ceea ce poate ajuta la relaxarea mușchilor și la disconfort.

9. Pantofi potriviți: Purtarea pantofilor confortabili, bine potriviti, care oferă mult sprijin poate preveni iritarea picioarelor. Evitați încălțămintea prea strânsă sau cu ventilație slabă, deoarece aceștia pot agrava simptomele.

10. Hidratarea: A rămâne bine hidratat este vital, deoarece deshidratarea poate agrava simptomele de arsură la picioare. Bea multă apă pe tot parcursul zilei pentru a menține nivelurile optime de hidratare.

Când să solicitați ajutor medical dacă vă ard picioarele

Remediile casnice de mai sus pot oferi ușurare, dar este important să solicitați sfatul medicului dacă aveți simptome persistente sau severe.

Acest lucru este important în special dacă aveți o afecțiune de bază, cum ar fi diabetul, sau dacă observați semne de infecție sau leziuni ale nervilor.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel