Sari la conținut

Servicii medicale private vs. servicii medicale de stat

Game World

Conform unui studiu finalizat la inceputul lunii februarie 2013 de catre Institutul Aspen Romania, romanii aleg servicii medicale mai bune fara a plati ceva in plus.

Serviciile medicale din Romania sunt in acest moment oferite in regim privat si de stat. Ministerul doreste sa reglementeze acest sector si la inceputul anului au fost propuse mai multe initiative de modificare a legii sanatatii si finantarii sistemului. In urma sondajului realizat de Institutul Aspen Romania in ultimii doi ani 67% dintre respondenti au beneficiat de servicii medicale in sistem privat, insa 73% nu intentioneaza sa cumpere un abonament la o clinica privata in viitor. Cei mai multi, 64%, pentru ca nu-si permit si 10% pentru ca nu cred ca vor avea nevoie.

La intrebarea ”In ce masura sunteti de acord cu intentia Ministerului Sanatatii de a reduce numarul de servicii acoperite de asigurarea de baza” un procent de 80% dintre persoanele chestionate nu a fost de acord cu aceasta eliminare.

Citeste si:

Cei mai multi dintre respondenti, 62% afirma ca stiu suma pe care o platesc lunar pentru asigurarea obligatorie si 67% sunt constienti doar partial de drepturile pe care le au.

La intrebarea referitoare la introducerea coplatei, 53% nu sunt de acord cu coplata intre 5 si 10 lei in timp ce 27% sunt de acord.

 

Increderea in institutii. Romanii au cea mai mare incredere in SMURD

 

In ceea ce priveste increderea in institutii, romanii au cea mai mare incredere in SMURD (88%) si in sectorul privat de sanatate (75%), Serviciul de ambulanta este creditat cu procent de (49%) incredere. In Ministerul Sanatatii doar (11%) au incredere, in in CNAS doar 12% iar Sector public este creditat cu un procent de doar 17%,

 

Privat vs. Stat

 

83% au platit singuri consultatia medicala la o clinica privata si 12% le-a fost platit de companie prin abonament.

73% nu intentioneaza sa cumpere un abonament la o clinica privata in viitor. Cei mai multi 64% pentru ca nu-si permit si 10% pentru ca nu cred ca vor avea nevoie.

44% nu sunt de acord ca spitalele private sa fie finantate din asigurarea de baza si 36% sunt de acord. Dar 72% isi doresc sa aiba acces si la public si la privat.

 

Metodologie:

– 3200 respondenti care au raspuns prin formulare online.

– Date pe 3200 cazuri in februarie 2013 pe populatie urbana 20 – 60 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.