Sari la conținut

Sesiune extraordinară a examenului de Rezidenţiat. Patru ore pentru 200 de întrebări

rezidentiat
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Examen de rezidențiat

Un număr de 962 de candidaţi s-au înscris la sesiunea extraordinară a concursului de intrare în rezidenţiat în domeniul medicină care are loc duminică în centrul universitar Bucureşti.

„La concurs s-au înscris 962 de candidaţi, care vor concura pe 628 de locuri şi posturi din cadrul unităţilor sanitare publice.

Cele 628 de locuri şi posturi au rămas neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 a concursului de rezidenţiat, multe fiind în specialităţi deficitare, precum chirurgia generală, medicina de urgenţă, medicina de familie, neonatologie”, informează Ministerul Sănătăţii.

Candidaţii vor avea la dispoziţie patru ore pentru a rezolva 200 de întrebări de tip grilă. Vor fi declaraţi promovaţi cei care obţin un punctaj de minimum 60% din cel mai mare punctaj obţinut la acest concurs.

În toamna anului trecut au fost scoase la concurs 4.734 de locuri şi posturi.

Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Preşedintele Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti a precizat recent că sesiunea extraordinară a examenului de Rezidenţiat este organizată în contextul în care, după sesiunea din noiembrie a anului trecut, a rămas un număr de 628 de locuri şi posturi neocupate.

„14 mai 2023 este o zi importantă pentru că Ministerul Sănătăţii organizează o sesiune extraordinară a concursului de rezidenţiat. Concursul va fi derulat în centrul universitar Bucureşti pentru ocuparea locurilor şi posturilor rămase libere în sesiunea Noiembrie 2022.

Aş vrea să subliniez faptul că pentru cele 628 locuri şi posturi scoase la concurs s-au înscris 962 de candidaţi, ceea ce reprezintă o cifră importantă, având în vedere faptul ca practic sunt scoase la concurs doar locurile rămase neocupate în sesiunea din Noiembrie 2022.

Principalele specialităţi pentru care vor fi acum locuri sunt specialităţi chirurgicale, de exemplu 99 locuri de chirurgie generală, dar şi chirurgie pediatrică, chirurgie vasculară, ortopedie şi traumatologie, dar şi un număr important de locuri pentru medicina de urgenţă: 93, precum şi locuri de medicină de familie, medicină internă, neonatologie, geriatrie şi gerontologie şi altele. Specialităţile vor fi alese de candidaţii care vor obţine punctajul de promovabilitate, în ordinea punctajului obţinut”, a declarat pentru news.ro preşedintele CMMB.

Medicii, repartizaţi inegal la nivel naţional

În opinia medicului Cătălina Poiană cea mai delicată problemă legată de resursa umană din sănătate este repartiţia inegală a personalului medical pe teritoriul ţării, în centrele universitare existând un număr mare de medici, faţă de restul regiunilor, care sunt deficitare pe anumite specialităţi.

„Cred că este foarte important că s-a organizat această sesiune suplimentară de rezidenţiat, deşi logistica organizării nu este deloc simplă, pentru că întărirea resursei umane în sănătate este o prioritate.

O problemă importantă este însă legată de repartiţia inegală a personalului medical pe teritoriul ţării: în centrele universitare există un număr mare de medici, spre deosebire de alte zone din ţară unde avem un deficit important pe unele specialităţi.

Este important să asigurăm o distribuţie echilibrată a resursei umane pe întreg teritoriul ţării. Ne dorim ca locurile în această sesiune să se ocupe în totalitate, şi vreau să le urez tuturor candidaţilor mult succes”, a precizat Prof. Dr. Poiană.

Ce probleme au medicii rezidenţi din România

Dr. Răzvan-Petru Năstasă, preşedintele Societăţii multidisciplinare a Medicilor Rezidenţi, a vorbit despre sesiunea extraordinară din 14 mai ca fiind o soluţie corectă. Medicul a explicat şi de ce crede personal că rămân foarte multe locuri libere la medicina de urgenţă, făcând referire la program, responsabilitate dar şi la disponibilitatea la efort.

„Cred că este un lucru bun, în fiecare an rămân anumite locuri şi posturi care nu se ocupă, de exemplu în 2020 – 2021 au rămas în jur de 250, 300 de locuri neocupate pe sesiune şi de fiecare dată existau anumite petiţii sau anumite cereri care spuneau ”Faceţi cumva ca aceste locuri să fie disponibile!”.

Petiţionarii atunci propuneau ca nota minimă de promovare a examenului de Rezidenţiat să fie mai scăzută, eu nu ştiu dacă asta este soluţia, în schimb soluţia aleasă de minister în acest an, cu o nouă sesiune de Rezidenţiat pentru ocuparea acelor locuri, este una inspirată şi corectă pentru toată lumea.

Acum, legat de motivul pentru care rămân aceste locuri, într-adevăr este o situaţie mai complexă care diferă de la specialitate la specialitate. Cred că trebuie să facem o analiză mai complexă asupra a ceea ce înseamnă să fii medic de urgenţă, care este programul de lucru, ce-i nemulţumeşte pe medicii care şi-au ales de exemplu medicină de urgenţă sau medicină de familie, cred că ar trebui autorităţile să facă mai multe studii.

De exemplu, legat de medicină de urgenţă, pentru a fi medic de urgenţă trebuie să ai în primul rând un psihic foarte robust, te confrunţi cu cazuri foarte grave, oricum ai o responsabilitate foarte mare şi trebuie să gândeşti foarte repede şi nu cred că i se poate reproşa cuiva că nu alege medicină de urgenţă. În al doilea rând, ai nevoie de o disponibilitate foarte mare la efort, nu e vorba de un program de lucru obişnuit de la 9 la 5 la birou, acolo nu, faci foarte multe gărzi de noapte, ai program foarte intens, foarte aglomerat şi trebuie să ai această disponibilitate pe termen lung să faci această specialitate.

Cred că aici este cheia, cel puţin legată de medicina de urgenţă, legat de celelalte specialităţi sunt chestiuni separate, lumea din exterior poate consideră că medicina este cam la fel pe fiecare specializare şi că diferă doar două-trei chestiuni dar de fapt viaţa unui medic radiolog de exemplu cum sunt eu este poate diferită de viaţa unui medic de urgenţă, a unui medic de familie”, a explicat Dr. Năstasă.

Despre dorinţa de a rămâne în ţară a medicilor. Preşedintele Societăţii Medicilor Rezidenţi spune că perspectiva unui loc de muncă asigurat în domeniul în care s-au pregătit i-ar determina pe mulţi dintre ei să rămână să profeseze în ţară.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel