Sari la conținut

Sezonul gripal face primele victime! România intră într-o stare de alertă

România intră într-o stare de alertă! Gripa face victime
Sursa foto: pexel.com
Din totalul de 16 decese, zece au fost înregistrate la persoanele cu vârsta peste 65 de ani

România intră într-o stare de alertă. Într-o singură săptămână, România a fost zguduită de zece decese provocate de gripă, semnalând o realitate alarmantă în contextul sezonului gripal în plină desfășurare.

Medicii, în încercarea de a contracara această tendință în creștere, continuă să îndemne la vaccinare, susținând că vaccinul reprezintă o metodă eficientă de prevenire a cazurilor grave de gripă.

România intră într-o stare de alertă

Adoptarea vaccinului antigripal în România este în continuare sub nivelul optim, cu foarte puține persoane care decid să se imunizeze împotriva bolii.

Statistici recente arată că puțin peste un milion de persoane din România au ales să se vaccineze împotriva gripei.

Cu toate acestea, medicii avertizează că numărul celor aflați în situații de risc, cum ar fi persoanele în vârstă sau cele cu afecțiuni cronice, este semnificativ mai mare, subliniind necesitatea unui efort colectiv pentru a acoperi o proporție mai mare a populației.

În prima săptămână a lunii ianuarie, cifrele dezolante arată că zece oameni și-au pierdut viața din cauza gripei. De la debutul sezonului gripal, în octombrie, numărul total al deceselor a ajuns la 16.

Cea mai afectată zonă din țară este Arad, unde majoritatea deceselor s-au înregistrat. În plus față de Arad, au fost înregistrate cazuri fatale și în București, Bistrița, Buzău, Ialomița, Timiș și Sibiu.

Persoanele învârstă sunt mai afectate

Din totalul de 16 decese, zece au fost înregistrate la persoanele cu vârsta peste 65 de ani, ceea ce subliniază vulnerabilitatea acestei categorii de populație la complicațiile severe ale gripei.

Cifrele alarmante nu se opresc aici. În prima săptămână a lunii ianuarie, numărul infecțiilor respiratorii înregistrate în întreaga țară a depășit 72.000, marcând o creștere semnificativă de 35% față de luna anterioară.

Această creștere semnificativă poate fi atribuită sezonului de sărbători, când oamenii au interacționat mai intens și s-au reunit în grupuri mai mari, facilitând răspândirea virusului gripal.

Infrastructura medicală a devenit subit suprasolicitată, spitalele fiind pline cu pacienți, iar în cadrul unităților sanitare s-au înregistrat și cazuri de rujeolă, o boală care poate fi prevenită prin vaccinare.

Această situație alarmantă subliniază nu doar nevoia imperioasă de vaccinare împotriva gripei, ci și importanța imunizării împotriva altor boli transmisibile pentru a asigura sănătatea și siguranța comunității, conform digi24.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel