Sari la conținut

Sezonul sporturilor de iarnă poate să fie periculos! Un medic ortoped te învață ce să faci în timpul unei căzături ca să eviți accidentările grave

Semnal de alarmă pentru iubitorii sporturilor de iarnă
Sursa foto: freepik.com
Fii activ pe timpul iernii

Sezonul rece este în toi, iar pasionații de sporturi de iarnă se bucură de fiecare dată când își încalță clăparii, patinele sau placa și se lasă purtați de magia zăpezii.

Această perioadă aduce o libertate aparte, dar și potențiale pericole, iar cuvintele frumoase în deschiderea subiectului ne amintesc că această poezie a iernii poate ascunde și riscuri serioase.

Sezonul sporturilor de iarnă poate să fie periculos!

Indiferent dacă te afli pe pârtii sau într-o plimbare relaxantă în parc, sporturile de iarnă necesită o atenție deosebită.

Înainte de a începe aventura pe schiuri, placă sau sanie, este esențial să iei toate măsurile de siguranță.

Medicul Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, Tarek Nazer, oferă sfaturi clare și ușor de urmat.

Medicul ortoped sfătuiește oamenii ce să facă în cazul unor leziuni grave

Medicul ortoped subliniază și importanța evitării căderilor directe pe coccis, deoarece această zonă a coloanei poate suferi leziuni severe.

În cazul unei căderi pe spate, este recomandat să îți protejezi capul prin menținerea bărbiei spre piept și să atenuezi impactul ținând mâinile în spate-lateral.

Adultul trebuie să țină brațul de lovire flexat, iar copiii trebuie să acorde o atenție deosebită protejării capului.

„Regulile sunt clare și ușor de respectat. Antrenează-te, încălzește-te, poartă echipament corespunzător, complet, pe sub costumul de ski poartă haine cu textură ușoară, nu merge singur la schi, informează-te și respectă toate regulile, participă la o oră cu un instructor calificat, hidratează-te și evită să practici, în general, sporturi de iarnă dacă ești obosit sau dacă ai dureri în diverse zone ale corpului.”, explică Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Foarte important este să evităm căderea directă pe coccis (nada posteriorului). Acea zonă a coloanei va fi foarte afectată, iar durerile vor fi infernale. Altfel, o căzătură „corectă” pe partea dorsală trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

„Când cazi pe spate, ţine mâinile în spate-lateral la un unghi de 30-45 de grade, cu palmele spre sol, apoi când te apropii de sol, izbeşte solul cu mâinile; astfel vei atenua căzătura. Capul îl ţii cu bărbia spre piept, să nu se lovească direct de sol. Spatele va fi puţin rotunjit în această situaţie.

Nu uita: Adultul trebuie să țină brațul de lovire flexat! Copiii trebui să aibă grijă la cap, să țină capul în piept.”, explică medicul ortoped.

9 condiții pe care trebuie să le respecți ca să eviți accidentările la ski

1. De ce ar trebui să ţinem cont pentru a ne putea bucura în voie de sporturile de iarnă?

2. Fii în formă. Asigură-te că ești într-o stare fizică bună când practici schi. Dacă nu ești în formă, alege cu grijă traseul, până când vei fi apt pentru trasee mai dificile.

3. Încălzește-te. Studiile au arătat că mușchii neîncălziți sunt mai expuși accidentărilor. Așa că încălzește-te prin alergare sau mers pe loc, 3-5 minute.

4. Hidratează-te. Chiar și un nivel mediu de deshidratare îți poate afecta abilitatea fizică și anduranța. Bea suficientă apă înainte, în timpul și după cursele de schi.

5. Informează-te cu privire la regulamentul de siguranță pe pârtie. Informează-te despre siguranța folosirii teleschiurilor.

6. Poartă echipament corespunzător. Poartă mai multe straturi de îmbrăcăminte ușoară, largă, rezistentă la apă și vânt, care să asigure caldură și protecție. 7. Cumpără sau inchiriază încălțăminte specială de schi și legături, care să corespundă standardelor de specialitate.

8. Verifică schiurile și clăparii înainte de a schia. Trebuie să fie adaptate înălțimii, greutății tale, precum și abilității tale la schiat.

9. Poartă echipamente de protecție adecvate precum ochelarii de protecție și o cască.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel